De Bourgogne is een Franse streek waar enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld liggen. Befaamde namen als Le Montrachet, La Tâche en Corton geven hier van pinot noir en chardonnay zeer gewilde wijnen.
De Bourgogne is een streek die zich van noord naar zuid over een afstand van circa 200 kilometer uitstrekt. Het gebied is onder te verdelen in vijf subregio’s, waarbij de Chablis ongeveer 80 kilometer van de andere regio’s af ligt. De andere vier subregio’s liggen in een langgerekt lint onder elkaar, beginnend direct onder Dijon tot aan Lyon.
Veel wijnmakers hebben een haat-liefdeverhouding met de Pinot Noir. Het is een lastig te verbouwen druif, maar hij kan geweldige wijnen geven. Wellicht geldt hetzelfde voor wijndrinkers: de hoge zuren en fijne aroma’s zijn niet aan iedereen besteed. De druif is beroemd van de rode Bourgognes, maar is misschien wel het geheime wapen van de Champagne-streek, waar hij een van de drie belangrijke druivenrassen is.
Mooie diepe kleur. Expressieve neus met aroma’s van rijpe rode vruchtjes (kersen en wilde, zure kersen, frambozen, aalbessen, …) en elegante houten tonen. In de mond fris, elegant, fruitig en gul, breed en vlezig, met een goed evenwicht tussen het fruit, het zuur, het hout en de versmolten tannines.
De handmatig geplukte druiven worden dubbel gecontroleerd, in de wijngaard en bij aankomst in de wijnkelder. De gisting vindt plaats in open kuipen onder strenge temperatuurcontrole, waarbij de schillenkoek regelmatig wordt ondergedompeld en getreden. Het gehele proces van inweking en gisting duurt 12 dagen. De jonge wijn wordt 15-18 maanden opgevoed in een jaar oude eikenhouten vaten, waarna het gebotteld wordt.
Klassiek aanbevolen bij gegrild of in de oven gebraden lamsvlees, gegrild of gebraden varkensfilet, gegrild gevogelte en vederwild. .
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
Schrijf de eerste review