De uit 60 procent grenache en gelijke delen syrah plus cinsault samengestelde Coteaux d'Aix en Provence heeft behalve zijn kenmerkende bleek oranje tint een vieve, bijna tintelend frisse smaak voorzien van lekker wat fruit, richting sinaasappel en een beetje rood, terwijl de wijn ook ferm is doch niet zwaar, heel sappig, loepzuiver en daarmee buitengewoon uitnodigend.
Een delicious ‘bity’ droge rosé waarin een opvallende ‘density’. Het eerste wat opvalt is het verfrissende crispy citroentje en rode grapefruit, omgeven met klein rood fruit, bosaardbeitjes , bramen. In tweede instantie het meer warme gele fruit van abrikoos, ananas, gele roos en witte peer. Een beetje mint en een hint van karamel, vanille en witte truffel met in de verte een Provence kruidig pepertje. Ronde enigszins vettige structuur waarbinnen een geweldige explosie aan mineraliteit. Aroma’s, zuren, mineraliteit, alcohol (12,5%) en het zeer ‘sappig’ mondgevoel zijn in volmaakte harmonie.
Grenache noir
De Grenache noir druif is een blauw druivenras dat wordt gebruikt voor wijnproductie. De druif komt oorspronkelijk uit Spanje, waar ze Garnacha wordt genoemd.
De grenache noir druif heeft een dunne schil met weinig kleur en is daarom zeer geschikt voor het maken van goede roséwijnen. Bovendien kan ze lang rijpen waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt. Het resultaat is vaak een sterke, fruitige, bijna zoete, op port gelijkende wijn.
De grenache noir druif wordt af en toe gemengd met andere druivensoorten. In Frankrijk vindt men ze in de Rhône wijnen, onder andere in Châteauneuf-du-Pape. In het Spaanse gebied Rioja wordt ze vooral gemengd met de Tempranillo druif.
De Grenache groeit goed in warme en droge gebieden. Daarom vindt men ze in Zuid-Frankrijk, Spanje, Zuid-Amerika en Californië. Deze druif is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de productie van rode wijn.
Cinsault
De Cinsault is een druivensoort met een lichte schil voor rode wijn. Deze soort gedijt zeer goed in een droog klimaat, en is daarom veelvuldig te vinden in Zuid-Frankrijk, Corsica, Noord- en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de Cinsault vooral beroemd geworden als de voorouder van de lokale variëteit Pinotage. Deze zacht geurende soort is zeer geschikt voor rosé, mede vanwege de lichte schil. In smaak en geur treft men rijp blauw fruit, noten en specerijen. Meestal wordt de wijn geblend om zachtheid, geur en fruit te geven aan de uiteindelijke wijn.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Schrijf de eerste review