In het plaatsje Vidor in de heuvels van Valdobbiadene ligt het domein van La Tordera, waar Beppe Vettoretti in de jaren veertig van de vorige eeuw zijn eerste wijnstokken plantte. Tegenwoordig omvat La Tordera een kleine 50 hectare en staan Beppe’s nazaten Pietro, Gabriella, Renato en Paolo onder de bezielende leiding van Mamma Mirella aan het roer. La Tordera maakt verschillende prosecco’s: de populaire frizzante en verschillende soorten spumante. La Tordera streeft ernaar om prosecco te maken op een zo natuurlijk mogelijke wijze. De wijngaarden liggen dicht bij de kelder. Hierdoor kunnen de druiven vrijwel direct na de oogst worden geperst en is toevoeging van sulfiet niet nodig. Het resultaat: pure, frisse mousserende wijnen.
KLIMAAT & TERROIR Een zacht klimaat. De wijngaarden liggen op vlakke grond, rondom de Azienda. VINIFICATIE De tweede vergisting vindt plaats in kleine, afgesloten roestvrijstalen tanks. DRUIVEN glera, chardonnay ALCOHOL PERCENTAGE 11,50% GEUR & SMAAK Fris en levendig met een elegante mousse, iets bloemige tonen, rijpe peer, appel en perzik. SERVEERSUGGESTIE Heerlijk als feestelijk aperitief, bij en als culinaire begeleider van voorgerechtjes, salades en prosciutto met meloen. WEETJE Deze prosecco is vernoemd naar de wijngaard Alnè, waarbij dit wijnhuis gelegen is. Alnè is afgeleid van het Keltische ‘Al Han’, dat betekent ‘dicht bij het water’.
Fluweelzacht van smaak! Deze Spumante is gemaakt van 95% Proseccodruif en 5% Chardonnay uit één oogstjaar.
De druiven zijn hand geplukt en worden koel vergist. Daarom blijft hij fris, verkwikkend en levendig. En daarmee een geweldig aperitief met Champagnekurk, prima feestwijn of culinaire begeleider van salades en prosciutto met meloen.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Prosecco
Wijnbouw in de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene stamt uit oude tijden. De Prosecco wijnstok werd tweehonderd jaar geleden al gekweekt op deze heuvels. Sinds het begin van de negentiende eeuw is onderzoek naar het prosecco druivenras sterk toegenomen, en de Prosecco is verspreid over het hele gebied. De precieze oorsprong van dit ras is enigszins een mysterie, maar sommige beweren dat het in feite al bekend was als de 'Pucino' in de tijd van het Romeinse Rijk. Keizerin Livia was vooral dol op de wijn van deze druif. Zeker is dat al gedurende ten minste twee eeuwen de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene een ideale omgeving zijn voor de teelt van Prosecco.
In het plaatsje Vidor in de provincie Treviso vinden we het vijftig hectare tellende domein van de familie Vettoretti, midden in het gebied dat we kennen onder de naam Valdobbiadene. Hier in de heuvels vlak aan de Piave rivier begon zeventig jaar geleden de geschiedenis van het wijnhuis. Inmiddels zijn het commercieel manager Gabriella en meesterwijnmakers Renato en Paolo die hier de dienst uitmaken onder de bezielde en centrale leiding van mama Mirella Vettoretti. Prosecco is de ultieme Italiaanse terras- en aperitiefwijn. Hij is aangenaam bruisend, lekker bloemig van geur, fris en toch een beetje zoet van smaak. Gelukkig ontdekken ook steeds meer Nederlanders deze Mediterrane dorstlesser.
Meer informatie: La Tordera
Schrijf de eerste review