Voor het maken van de Chardonnay is bewust gekozen voor druiven van verschillende wijngaarden, die op verschillende oorspronkelijkeippen rijp waren. De druiven werden binnengehaald gedurende een periode van in totaal drie tot vier weken, gedurende volledige de gehele maand februari. Dat leverde druiven op in uiteenlopende stadia van rijpheid. Zo de wijn aan de ene kant kreeg mooie frisse elementen en aan de andere kant mooi rijp fruit. Ook de gisting vond apart plaats, om ook variatie te kunnen aanbrengen. Zo gistte een deel van de druiven in contact met eikenhout. Uiteindelijk werden alle verschillende cuvées samengebracht tot een wijn met complexiteit, breedte en heerlijke aroma's van hout en exotisch fruit.
Mooi breed in de geur, met wat citrusfruit, ondersteund door wat vanille van het eiken en rijpe tonen van karamel en perzik; de smaak is heerlijk vol en krachtig, met een inzet van rijp fruit, zacht en breed in de mond, mooi ondersteund door het hout, met een lange afdronk waarin de frisse zuren niet ontbreken.
Doet het uitstekend bij kip, visgerechten of lichte pastagerechten.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Het Deakin Estate heeft in korte tijd een naam weten op te bouwen als producent van typische Australische wijnen, wijnen met veel aromatische kracht en een flinke dosis exotisch fruit. De wijnen zijn afkomstig van een prachtig landgoed, Redcliffs, dat in totaal liefst 600 ha omvat. Hiervan is 250 ha beplant met alle denkbare soorten citrusfruit: sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruit. De overige 350 ha zijn bestemd voor de wijnbouw. Vroeger werden de druiven van dit landgoed als tafeldruiven verkocht. In 1980 werd een echte winery neergezet, zodat naar wijnproductie kon worden omgeschakeld. In de loop der jaren is hard gewerkt aan de kwaliteit, en in 1994 werden de wijnen van dit Estate onder het eigen label op de markt gebracht. Het estate is vernoemd naar Alfred Deakin, eerste minister van Australiƫ aan het einde van de 19e eeuw. Hij stimuleerde de vestiging van boeren van buiten Australiƫ in deze bijzondere streek, waarmee hij verantwoordelijk is voor de eerste ontginning van deze vruchtbare regio. De omvang van het estate stelt de eigenaren, de familie Yunghanns, in staat een deel van de druiven te verkopen aan grote huizen. Maar het feit dat men zelf ook over deze druiven kan beschikken maakt een snelle expansie mogelijk. Het is zonder enig probleem mogelijk meer flessen te bottelen als daar behoefte aan is. Het succes is te verklaren uit het karakter van de wijnen: mooi rijk van smaak, en vooral heel typisch voor de druif waar de wijn van gemaakt is, met het accent op heerlijk rijp fruit.
Schrijf de eerste review