Château des Jacques is gevestigd in een prachtig 17e eeuws herenhuis in Romaneche-Thorins in de cru Moulin-à-Vent. Op de 88 hectaren met granietrijk terroir groeit de gamay waarvan Cyril Chirouze prachtige Cru-wijnen maakt. Niet alleen Moulin-à-Vents met een geweldig bewaarpotentieel, maar ook Morgon, Fleurie, Chénas en zelfs een witte Beaujolais van chardonnay. De druiven worden handmatig geoogst en zorgvuldig geselecteerd. Vervolgens worden de druiven ontsteeld in een speciale machine die iedere druif zorgvuldig van de steeltjes verwijdert. Op die manier wordt voorkomen dat de groene tannines van de steeltjes in de wijn terechtkomen. Château des Jacques was een van de eerste wijnhuizen in de Beaujolais die deze techniek toepaste. Net als in de Bourgogne is het terroir van de Beaujolais leidend en worden de wijnen zo natuurlijk mogelijk gevinifiëerd.
KLIMAAT & TERROIR Een landklimaat met warme zomers en koude winters. De chardonnay is afkomstig van een wijngaard met graniet en kalksteen in de bovenlaag. VINIFICATIE De oogst wordt koel vergist op roestvrijstaal en de verkregen wijn wordt jong gebotteld. DRUIVEN chardonnay ALCOHOL PERCENTAGE 12,50% GEUR & SMAAK Een knisperend frisse en droge, uiterst elegante wijn met veel fruit in geur en smaak. SERVEERSUGGESTIE Verrassend als aperitief en of een begeleider van zeevruchten, sushi en lichte hapjes. WEETJE Witte Beaujolais is vrij zeldzaam. Deze bijzondere chardonnay is ook nog afkomstig van één enkele wijngaard (8 hectare). Een groot gedeelte van deze wijn gaat naar Japan, waar hij als perfecte begeleider van sushi te boek staat.
GEUR & SMAAK Een knisperend frisse en droge, uiterst elegante wijn met veel fruit in geur en smaak.
SERVEERSUGGESTIE Verrassend als aperitief en of een begeleider van zeevruchten, sushi en lichte hapjes. WEETJE Witte Beaujolais is vrij zeldzaam. Deze bijzondere chardonnay is ook nog afkomstig van één enkele wijngaard (8 hectare). Een groot gedeelte van deze wijn gaat naar Japan, waar hij als perfecte begeleider van sushi te boek staat.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Het bekende bourgognehuis Louis Jadot werd opgericht in 1859 door Louis Henry Denis Jadot. Van oorsprong was het vooral een handelshuis, maar tegenwoordig beschikt Maison Louis Jadot over zo’n 150 hectare eigen wijngaarden en is het huis actief van de Côte de Nuits tot de Beaujolais. Uitgangspunt bij alle geproduceerde wijnen is dat het terroir leidend is. Wijnmaker Frédéric Barnier streeft er dan ook naar zo weinig mogelijk ingrepen te doen tijdens het vinificatieproces. Daarnaast bouwt het wijnhuis ambitieus aan de toekomst. Zo is Maison Louis Jadot sinds 1996 eigenaar van Château des Jacques in Moulin-à-Vent. Het was daarmee het eerste Bourgognehuis van betekenis met aanzienlijke belangen in de Beaujolais.
Schrijf de eerste review