Cantine Lenotti is sinds 1906 gevestigd in Bardolino aan de oosterlijke oever van het Gardamaeer. De druiven voor deze wijn komen uit het klassieke Valpolicella gebied en meer specifiek uit de heuvels rond de dorpen Fumane, Negrar en Valgatara. De bodem bestaat er uit kalk en klei. De aanduiding Superiore staat voor wijnen uit dit gebied die minimaal één jaar houtlagering hebben ondergaan en die een minimum alcoholgehalte bezitten van 12%. Le Crosare wordt in gelimiteerde hoeveelheden geproduceerd van geselecteerde druiven. Dat Le Crosare Ripasso is, wil zeggen dat deze wijn volgens de Ripasso techniek is gemaakt. De jonge wijn ondergaat in januari/februari een tweede gisting door de toevoeging van de schillen van de Amarone die in deze periode van ingedroogde druiven geproduceerd wordt. Het resultaat is dat Le Crosare meer kleur, smaakstoffen en kracht krijgt. De rijping van minimaal 12 maanden in houten foeders geeft de Ripasso zijn verfijning.
Le Crosare Ripasso van Cantine Lenotti krijgt een speciale bereidingswijze: de tweede gisting waarbij de schillen van de Amarone worden toegevoegd. De wijn krijgt daardoor meer kleur, smaak en kracht. Le Crosare heeft een dieprode kleur en aroma´s van rijp rood fruit. Zijn smaak is kruidig, vol, fluwelig en blijft lang na. Ripasso wordt wel het broertje van Amarone genoemd en heeft een heel goede prijs/kwaliteit verhouding.
Molinara
De Molinara druif is blauwe druivensoort uit Italië en speelt een rol in de blend voor Valpolicella. Het ras geeft de wijn meer zuren en wordt ook gebruikt in de wijnen van Corvina, Rondinella en Bardolino. De druif wordt zelden gebruikt voor andere wijnen en heeft als synoniem Rossara, Rossanella en Brepon Molinaro.
Rondinella
De Rondinella druif is een druivensoort die de tweede viool speelt in de traditionele Valpolicella blenden. De aroma’s verhouden zich tot een-dimensionaal fruit met gemiddelde suiker- en zuurgraden. Rondinella voegt dus vooral wat vulling toe en is niet sterk of interessant genoeg om solo gevinifieerd te worden. De concentratie van apassimento komt Rondinella ten goede.
In het vriendelijke noordoosten van Italië, aan de oevers van het Gardameer en dicht bij het plaatsje Bardolino, ligt het wijndomein van de familie Lenotti. De geschiedenis van Cantine Lenotti gaat terug tot 1906. Al aan het begin van de vorige eeuw had men een uitstekende regionale reputatie voor de lokale wijnen.
Na diverse investeringen en renovaties is de familie Lenotti zich volledig gaan toeleggen op het gehele proces van druif tot een schitterend eindproduct voor de verwende wijnconsument. De familie Lenotti heeft de beschikking over een flink aantal eigen wijngaarden in de volgende regio's: 'Le Folaghe' in Lugana, 'Le Crosare' in Valpolicella Classico, 'La Pra' en 'Vigna la Giare' in Bardolino Classico.
Meer informatie: Cantine Lenotti
Schrijf de eerste review