Domaine la Catherinette is een klein familiebezit dat sinds 1888 in handen is van de familie Jouve. De 30 ha. wijngaard liggen eels in de Gorges de l'Ardeche en deels in de Cèze vallei. Op dit moment staat de 5e generatie aan het roer en beheert de 30 ha. wijngaard, welke voornamelijk op klei, kalksteen en kiezel bodem groeien! Goed beschut tegen de heersende wind, op het zuiden en bedekt met grind, profiteert de wijngaard van een blootstelling en een microklimaat dat zeer gunstig is voor de teelt van de wijnstok. Al deze ingrediënten zorgen voor een optimale rijping van de druiven en geven de wijnen van de Catherinette een persoonlijkheid en een karakter dat hen onderscheidt van alle andere. De druivenstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud en Philippe en zijn zoon Gabriël werken biologisch met veel aandacht voor de druiven en de omgeving. Erg traditioneel ingesteld werkt men toch met de modernste vinificatie-apparatuur om het beste resultaat te bereiken. Ze werken dan ook met traditionele druivenrassen als Viognier, Roussanne, Marsanne en Vermentino in het wit, Grenache, Syrah, Marselan, Mourvèdre, Cinsault, Carignan. Huiswijnen
HVE gecertificeerde wijn.
HVE staat voor Haute Valeur Environnementale en is een officiële erkenning van het Ministerie voor het hoogste niveau op het gebied van duurzame land- en wijnbouw. De HVE-certificering berust op vier pijlers:
- behoud van biodiversiteit
- plant- en gewasbeschermingsmethoden
- aard en toepassing van bemesting
- water management
Elegant en expressief, met zoete tonen van rood fruit op siroop, kruiden (kruidnagel) en een vleugje karamel. De weelderige en subtiele mond heeft tonen van vlaai en een vleugje kaneel. De afwerking van deze charmante wijn, ondersteund door elegante tannines, combineert delicatesse en rijkdom.
De Catherinette Rouge is een heerlijke, gulle blend van 65% grenache en 35% syrah. Door het lage rendement(40 hl/ha) krijgt de wijn veel concentratie. Na een strenge selectie van het fruit (handmatige oogst) worden de druiven ontsteeld en gekneusd. Tijdens de fermentatie past men in het begin pigeage toe (het onderdompelen van de hoed). De jonge wijn krijgt na vergisting nog 10 maanden rijping waarvan 20% op Frans eikenhout.
Grenache
Grenache is een sterke druivensoort voor rode wijn, die goed tegen extreme hitte kan. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren. De rode wijnen van Grenache kunnen wat weinig kleur hebben. De druif rijpt lang en kan zo een zeer hoog suikerniveau ontwikkelen. De wijnen van de Grenache kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen en wat peper zijn te ontdekken. De Garnacha is in Spanje’s enorme wijnbouwareaal de meest aangeplante donkere wijnstok. Hij is een van de ingrediënten van Spanje’s beroemde wijn Vega Sicilia, ook is hij belangrijk in de Châteauneuf du Pape.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
<p>Domaine la Catherinette is een klein familiebezit dat sinds 1888 in handen is van de familie Jouve. De 30 ha. wijngaard liggen eels in de Gorges de l'Ardeche en deels in de Cèze vallei. Op dit moment staat de 5e generatie aan het roer en beheert de 30 ha. wijngaard, welke voornamelijk op klei, kalksteen en kiezel bodem groeien! Goed beschut tegen de heersende wind, op het zuiden en bedekt met grind, profiteert de wijngaard van een blootstelling en een microklimaat dat zeer gunstig is voor de teelt van de wijnstok. Al deze ingrediënten zorgen voor een optimale rijping van de druiven en geven de wijnen van de Catherinette een persoonlijkheid en een karakter dat hen onderscheidt van alle andere. De druivenstokken zijn gemiddeld 40 jaar oud en Philippe en zijn zoon Gabriël werken biologisch met veel aandacht voor de druiven en de omgeving. Erg traditioneel ingesteld werkt men toch met de modernste vinificatie-apparatuur om het beste resultaat te bereiken. Ze werken dan ook met traditionele druivenrassen als Viognier, Roussanne, Marsanne en Vermentino in het wit, Grenache, Syrah, Marselan, Mourvèdre, Cinsault, Carignan.</p>
Meer informatie: Domaine La Catherinette
Schrijf de eerste review