Alto Adige, en met name het dorpje Tramin, geldt als de geboortegrond van de Gewurztraminer. Deze druif is dan ook helemaal thuis in deze streek, en levert daar wijnen op die uitblinken in balans en complexiteit. Alto Adige heeft het voordeel dat de hellingen waar de druiven staan aangeplant op de juiste hoogte liggen om de wijnen goede zuren mee te geven. Deze Gewurztraminer staat aangeplant op 450 tot 480 meter hoogte. Tiefenbrunner maakt verschillende Gewurztraminer, en de Linticlarus behoort tot de top van wat het domein produceert. In het geval van de Gewurztraminer is dat een prachtige zoete wijn, op basis van druiven die zijn aangetast door edele rotting. Daardoor schrompelen de druiven, omdat het water verdampt. Dat zorgt voor extre em suikerrijke druiven, geoogst in zeer kleine hoeveelheden. Na een rijping op deels barrique en deel roestvrij staal zorgt dit voor prachtig zoet van wereldklasse.
Bijzondere Gewurztraminer op basis van druiven met edele rotting, krachtig, met honing, rozijnen en abrikozen, vleugje sinaasappel, weelderig en exotisch, heel intens en krachtig zoet, mooie zuren en diepgang. Krachtige zoete witte wijn. Fijn bij tar te tatin van appel, baklava, abrikozentaart, blauwschimmelkazen.
Gewürztraminer
De Gewürztraminer druif wordt gerekend tot de witte druivensoorten. Vanwege de donkerroze tot blauwroze kleur ook wel Rode Traminer genoemd. De soort is een geselecteerde mutatie van de Traminer, een variëteit genoemd naar het dorp Tramin in Noordoost-Italië. Een aantal andere rassen zijn door kruising verkregen uit de Traminer of Gewürztraminer, zoals Riesling.
De soort komt als cépage-wijn voor in de Franse Elzas.
In Duitsland wordt zij ook met succes verbouwd in bijna elk wijngebied. In het wijngebied Baden wordt de druif ook wel Klevner genoemd.
Meer wijnlanden kennen de Gewürztraminer als een druif die aparte wijnen kan leveren.
Wijnen die gemaakt worden van de Gewürztraminer zijn zeer markant. Ze geven een kruidige en krachtige geur, dito volle smaak waar vaak iets van lychees in te herkennen valt. De wijn die van deze druif gemaakt wordt laat zich goed combineren met kruidige gerechten, zoals met Elzasser zuurkool en met de Aziatische keuken.
Voor informatie: Tiefenbrunner
Schrijf de eerste review