Summus is het paradepaardje van de blends van Castello Banfi. Summus is een bijzonder mengsel van de lokale Sangiovese, die deze wijn kracht en diepte geeft, Cabernet, voor het fruit en de structuur en Syrah om de wijn elegantie te geven en een krachtige geur met veel fruit. De drie verschillende druiven rijpen apart van elkaar gedurende een jaar op Franse barriques, waarna de uiteindelijk blend wordt gecomponeerd die deze wijn zijn unieke karakter geeft. Deze drie druiven vormen een unieke combinatie, waarbij de eigenschappen van de druiven elkaar perfect versterken, waarmee hij een perfecte expressie is van de mogelijkheden van dit unieke terroir. Na de botteling rijpt de wijn nog ruim een jaar op fles om de smaak helemaal in balans en harmonie te laten komen. Een unieke wijn.
Brede en complexe geur, cassis en kersen, aangename peperigheid, zuidelijk, mint en een zachte kruidigheid, in de smaak frisheid en elegantie, tegelijk een mooie volle smaak, mooie tannines, verleidelijk, heerlijk in zijn fruit en sap. Prachtig bij ribeye van de grill, stoofpotten, stevige pastagerechten, mooie gerijpte kazen.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Voor informatie: Castello Banfi
Schrijf de eerste review