Deze “second vin”( klassieke tweede wijn ) van Ornellaia werd voor het eerst geproduceerd in 1997, met als doel een verdere kwaliteitsverhoging van Ornellaia. Om dat te bereiken voerde men een nog rigoureuzere selectie van de vaten uit, die bestemd zijn voor de final blend van Ornellaia. Het overige deel wordt gebruikt voor Le Serre Nuove.De oogst van de druiven voor beide wijnen gebeurt handmatig, waarna de druiven in kisten van maximaal 15 kilo naar de kelder worden gebracht. Voor en na het ontstelen vindt er nog een tweede selectie met de hand plaats, om de kwaliteit beter te waarborgen. Elke druivensoort en elk perceel worden apart gevinifieerd. Voor de fermentatie worden roestvrijstalen vaten gebruikt, waarbij de temperatuur wordt gecontroleerd tussen de 26° en 30°C voor een periode van twee weken. Hierna volgt een maceratie van 10-15 dagen. De malolactische vergisting start in de rvs vaten en eindigt nadat het sap wordt overgebracht in houten vaten. Van deze vaten is 25% nieuw en 75% een jaar oud. Het sap rijpt nog voor 15 maanden in de temperatuur gecontroleerde kelders van Ornellaia. De wijn wordt na de eerste 12 maanden samengesteld, waarna de blends opnieuw voor 3 maanden in de vaten verder rijpen. Na het bottelen rust de wijn nog eens zes maanden in de fles, voordat de wijn op de markt komt.
Le Serre Nuove dell’Ornellaia is een wijn met een grote aromatische complexiteit, een onderscheidend kenmerk van deze vintage. De wijn heeft aroma’s van rood en donker fruit gepaard met kruidige tonen. De wijn is mondvullend, mooi in balans en heeft een fijne tanninestructuur. Met een zuivere en zeer smakelijke afdronk. Zalig bij stoofvlees en geroosterd vlees, tevens als mooie afsluiter bij de kaas.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Cabernet Franc
De cabernet franc is een blauwe druivensoort, waarvan rode wijn wordt gemaakt.
De cabernet franc is de voorloper van de cabernet sauvignon, waardoor ze ook op elkaar lijken. De druif is iets vroeger rijp dan de cabernet sauvignon, en verdraagt koude beter waardoor hij goed kan rijpen in wat koudere streken. In de wijnstreek Bordeaux wordt hij dan ook op wat koelere plaatsen verbouwd. Ook heeft hij wat minder harde tannine, waardoor hij milder smaakt.
De cabernet franc wordt als een soort verzekering verbouwd, voor het geval de cabernet sauvignon niet voldoende uitrijpt.
Er zijn maar weinig wijnen die volledig van de cabernet franc worden gemaakt. Vaak wordt hij geblend met de merlot en de cabernet sauvignon, bijvoorbeeld in de Bordeauxstreek.
Een groot aantal rode wijnen van de Loire zijn gemaakt met de cabernet franc, hoewel dat niet op het etiket wordt vermeld. Inmiddels wordt deze druivensoort overal in de wereld aangeplant.
Verder wordt deze druivensoort in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Petit Verdot
De Petit verdot is een blauwe druivensoort die tot een der beste van de wereld behoort.
De Petit verdot druif, die een dikke schil heeft, is zeer klein en heeft een laag rendement. Dit wanneer de druif al rendement levert want doordat de druif erg laat rijpt, gebeurt het regelmatig dat deze niet tot volle wasdom komt. Qua smaak lijkt de druif op de syrah: kruidig, vol en complex. De druif heeft veel tannine's waardoor de wijnen waarin deze druif verwerkt is vaak een lange bewaartijd hebben.
Volgens kenners kan de Petit verdot druif bij het maken van een topwijn het verschil maken tussen fantastisch en fabuleus. Met zijn lage rendement en een late oogsttijd, en daarmee grote risico's, is het verbouwen van deze druif in Frankrijk alleen mogelijk voor grote, rijke wijnbouwers. Deze zijn niet afhankelijk van de toegevoegde waarde van deze druif in een blend met andere druivensoorten. In de nieuwe wijnlanden komt deze druif steeds vaker voor in de vorm van een cépage.
Terwijl de Petit verdot druif in de Bordeaux langzaam aan het uitsterven was, kwam de redding uit warmere gebieden. Tegenwoordig vindt men de druif in de Bordeaux, Languedoc-Roussillon en Spanje, zei het in kleine getale. In landen als Californië, Australië, Chili en Zuid-Afrika wordt de betekenis van deze druif steeds groter.
Schrijf de eerste review