Domaine Joël Delaunay ligt in het hart van de Loire tussen de kastelen van Chenonceaux en Chambord op de linkeroever van de Cher. Het wijnhuis is al vijf generaties in het bezit van de familie Delaunay en toen Joël het in 1965 overnam, werd het naar hem vernoemd. Na afronding van zijn studie oenologie in Bordeaux, stapte ook zoon Thierry in het bedrijf en hij volgde in 2004 zijn vader op als wijnmaker. Thierry zet de familietraditie voort, maar blijft het bedrijf tegelijkertijd ontwikkelen aan de hand van de laatste inzichten en technologieën. Zijn filosofie is om wijnen te maken die een eerbetoon zijn aan het terroir en de tradities van de streek. Sinds 2006 is Domaine Delaunay duurzaam gecertificeerd en wordt er nóg meer rekening gehouden met natuurlijke factoren in en rond de wijngaard.
KLIMAAT & TERROIR Het klimaat is gematigd maritiem. De bodem bestaat uit vuursteen, klei en kiezel op een ondergrond van kalk. VINIFICATIE 50% van de druiven krijgt schilinweking, waarna de druiven met de pneumatische pers worden geperst. De alcoholische vergisting vindt plaats op 16°C. De wijn rijpt op de lie en wordt gedurende drie maanden wekelijks omgeroerd. DRUIVEN sauvignon blanc ALCOHOL PERCENTAGE 13,50% GEUR & SMAAK Klassieke wijn. Strakdroog en mineralig met de kenmerkende tonen van buxus en vuursteen die je ook wel eens in een Pouilly-Fumé vindt. SERVEERSUGGESTIE Door het lichtziltige karakter is deze wijn uitermate geschikt bij oesters met citroen en fruits de mer. Maar net zo goed bij witte asperges, Crottin de Chavignol en zelfs bij sushi. WEETJE Het bodemtype wordt ook wel “perruches” genoemd en is typisch voor de Touraine.
GEUR & SMAAK Klassieke wijn. Strakdroog en mineralig met de kenmerkende tonen van buxus en vuursteen die je ook wel eens in een Pouilly-Fumé vindt.
SERVEERSUGGESTIE Door het lichtziltige karakter is deze wijn uitermate geschikt bij oesters met citroen en fruits de mer. Maar net zo goed bij witte asperges, Crottin de Chavignol en zelfs bij sushi.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Domaine Joël Delaunay ligt in het hart van de Loire tussen de kastelen van Chenonceaux en Chambord op de linkeroever van de Cher. Het wijnhuis is al vijf generaties in het bezit van de familie Delaunay en toen Joël het in 1965 overnam, werd het naar hem vernoemd. Na afronding van zijn studie oenologie in Bordeaux, stapte ook zoon Thierry in het bedrijf en hij volgde in 2004 vader Joël op als wijnmaker. Thierry zet de familietraditie door, maar blijft het bedrijf tegelijkertijd ontwikkelen aan de hand van de laatste inzichten en technologieën. Filosofie is om wijnen te maken die een eerbetoon zijn aan het terroir en de tradities van de streek. Sinds 2006 is Domaine Delaunay duurzaam gecertificeerd en wordt er nóg meer rekening gehouden met natuurlijke factoren in en rond de wijngaard.
Schrijf de eerste review