De thuisbasis van het befaamde huis Poliziano is in Montepulciane, waar het bedrijf prachtige Vino Nobile maakt en heerlijk Rosso di Montepulciano. Maar Poliziano is ook elders actief, zoals in het nieuwe wijngebied Morellino di Scansano, een bijzondere streek ten westen van de Chiantistreek, waar tegenwoordig ook heerlijke, elegante wijnen vandaan komen, met aan de basis dezelfde klassieke Toscaanse druif, de sangiovese. Poliziano bezit hier een fraaie wijngaard van 18 hectare, waar het huis in 1998 is begonnen met de productie van Morellino di Scansano. De druiven worden met de hand geplukt en ter plekke vergist op roestvrij stalen vaten. Daarna rijpt hij verder gedurende ongeveer 8 maanden op deels barriques en deels foeders in de kelders in Montepulciano, tot een heerlijke elegante en smaakvolle rode wijn, typisch Toscaans van karakter.
De druiven worden met de hand geplukt en ter plekke vergist op roestvrij stalen vaten. Daarna rijpt hij verder gedurende ongeveer 8 maanden op deels barriques en deels foeders in de kelders in Montepulciano, tot een heerlijke elegante en smaakvolle rode wijn, typisch Toscaans van karakter.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Schrijf de eerste review