Barberani heeft zich behalve op zijn excellente witte Orvieto ook toegelegd op het maken van rode wijnen van klasse. Dat is mogelijk geworden door de klimaatverandering die is opgetreden door de aanleg van een stuwdam in de Tiber. Daarbij werd een heel nieuw meer gecreëerd, het Lago di Corbara, dat zorgt voor een zekere opwarming van het lokale klimaat. De blauwe druiven, zelfs Cabernet Sauvignon, kunnen daardoor beter rijp worden dan vroeger. Voor deze rode wijn is gekozen voor een blend van de lokale Sangiovese met Cabernet- Sauvignon en Merlot uit de Bordeaux. Sangiovese geeft de wijn frisheid en levendigheid, de Bordeaux-druiven kracht (Cabernet) en rondeur (Merlot). Het is een zachte en elegante wijn, die door een rijping van 12 maanden op eiken vaten mooi afgerond wordt, en een aangename houttoon krijgt. Weer een bewijs hoe goed de rode wijnen uit deze streek kunnen zijn.
Biologisch gecertificeerde wijn.
‘Bordeaux’ op zijn Italiaans, Cabernet & Merlot, aangevuld met lokale Sangiovese, zorgen voor een elegante en subtiele rode wijn, heerlijk uitgebalanceerd, puur, met een goede lengte, mooie zuren en een romige finale; een wijn met pit. Perfect bij kalfsentrecote van de grill, lamsvlees uit de oven, zacht belegen kazen.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
Schrijf de eerste review