Voor Fantini Group is het een uitgemaakte zaak dat een druif als sangiovese het ook buiten Toscane uitstekend kan doen. Wel is het karakter van de wijnen iets anders dan bij de Toscaanse variant. Het iets warmere klimaat levert een wat vollere en zachtere stijl sangiovese op, die mooi past in de behoefte van de wijndrinker aan zachte en heerlijk fruitige wijnen. De regels van de DOC Montepulciano d’Abruzzo voorzien niet in een wijn op basis van uitsluitend sangiovese, die daarom op de markt wordt gebracht onder de vlag van Daunia IGT. In dit geval gaat het niet om een soort super prestigewijn, zoals nogal eens het geval is bij bijvoorbeeld Toscana IGT. Integendeel, Fantini Group creëerde met deze wijn bewust juist een fraai en romig glas voor een vriendelijke prijs. Een wijn die gemaakt is op zijn fruit, en bij uitstek om jong te drinken.
Deze sangiovese is heerlijk romig en krachtig in de geur met een vleugje cassis en vanille, kersen en pruimen. Een superzachte en romige smaak, met heerlijk rijp zwart fruit en vanille. Een mondvol wijn, heerlijk verleidelijk. Vooral lekker bij pasta met vleessaus, stoofpotten, lamsvlees of romige kazen met veel smaak.
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Voor informatie: Farnese Vini
Schrijf de eerste review