De Primitivo-druif heeft tegenwoordig ook een ‘eigen’ DOC, de Primitivo di Manduria aan de binnenkant van de hak van de laars, bij het stadje Manduria. In deze streek is de Primitivo helemaal op zijn plek, en levert hij krachtige en stevige wijnen op . De wijngaarden voor deze wijn zijn 35 jaar oud, en leveren iets lagere rendementen op dan bij de andere wijnen van het huis. De wijn moet getypeerd en karaktervol zijn, écht Primitivo, maar zijn vurige karakter moet wel worden afgerond door een rijping op eikenhouten barriques. Dat past prima bij het stevige en volle karakter van de Primitivo uit deze streek. Omdat hij een klein beetje restsuiker bevat, bijna vijf gram per liter, wordt het iets stevige karakter van de wijn mooi afgerond. Het is een heerlijk glas rood, mooi getypeerd voor dit uiterste zuidelijke deel van Italië.
Zwarte kersen en pruimen, krenten, warm, aangenaam vanille, een zoete kruidigheid, met een vleugje drop, vol en stevig in de smaak, met bessen en zwarte kersen, stevige tannines, zwoel en intens, krachtig, veel diepgang, een wijn met karakter. Mooie combinatie met geroosterd vlees, gerijpte kazen, gekruide gerechten, een wijn voor bijzondere gelegenheden.
primitivo
Primitivo is een druif die vooral in Puglia gevonden wordt. De herkomst is naar alle waarschijnlijkheid een druif die door de Grieken al ver voor Christus is aangeplant Primitivo (betekenis = Il Primo, = "De eerste. Dit deel van Italië heette toen Enotria = wijnland en werd vooral voor de wijnbouw gebruikt, Enotria was een van de provincies in "La Magna Greca" Genetisch gezien is de Zinfandel druif naast de Primitivo ook verwant met de Kroatische druivensoorten Crljenak Kaštelanski and Tribidrag,
De druif is in de 18e eeuw door een Hongaar geëxporteerd naar Californië en heet daar Zinfandel!
Bron: Italiaanse sommelier opleiding
Voor informatie: Cantine Menhir
Schrijf de eerste review