Vitivinicola Antonio Argiolas Isola dei Nuraghi Rosso igt ‘Turriga’
De Turriga wordt door Argiolas beschouwd als zijn beste wijn. Dat heeft alles te maken met de plaats waar deze wijn wordt geoogst, en waarnaar deze wijn ook genoemd is: Turriga. De wijngaarden hier zijn eveneens eigen bezit van Argiolas. Ze bevinden zich op een arme, kalkrijke ondergrond, op een hoogte van 230 meter, op hellingen die profiteren van de late middagzon. De opbrengst in de wijngaard is extreem laag, niet meer dan ongeveer een kilo per druivenstok. Op deze manier krijgt de wijn kracht en structuur in combinatie met perfect rijpe tannines. Bij de gisting van de met de hand geplukte druiven wordt gebruik gemaakt van de gisten van de eigen schil. Na de gisting rijpt de wijn gedurende 18 maanden op nieuwe eiken vaten uit Frankrijk, die de wijn een verleidelijk vanille aroma en wat extra tannines geven. Dit resulteert in een bijzondere, krachtige wijn, geknipt voor enige jaren opleg. Op het label van de wijn staat de Dea Madre of Grande Madre di Turriga afgebeeld, welke is te vinden in het archeologisch museum van Cagliari. Deze Dea Madre wordt beschouwd als één van de mooisten in de mediterrane regio. Een Dea Madre werd in de mediterrane regio aanbeden om daarmee een goede reis en een terugkomen in veiligheid te garanderen. Aldus de beroemde Amerikaanse wijnjournalist James Suckling heeft de wijn Turriga 'Sardinië definitief een plek gegeven in de mondiale top van wijnregio's.'
Schrijf de eerste review