KLIMAAT & TERROIR Een mediterraan klimaat met warme zomers en tamelijk milde winters. Het terroir kent kalkrijke zand- en rode kleigrond vol met stenen. De cabernet voor deze wijn komt van hoog gelegen percelen rond Limoux en langs de Pyreneeën. VINIFICATIE De druiven worden gefermenteerd op roestvrijstalen cuves, waarna het blenden plaatsvindt.
GEUR & SMAAK De zwoele, rijp geoogste syrah in combinatie met de "koelere" cabernet van hoger gelegen percelen zorgen voor een wijn die romig, zwoel en kruidig is, maar die tegelijk mooie tannines, fijne zuren en een aangename cassistoon bezit. SERVEERSUGGESTIE Te serveren bij vleesgerechten, kazen en charcuterie. Door zijn ronde, zachte tannines en rijpe stijl ook heerlijk als ‘avondwijn’. WEETJE De letterlijke vertaling van ‘Beauté du Sud’ is ‘schoonheid van het zuiden’.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
De Languedoc is in trek bij zowel wijndrinkers als wijnmakers. De mogelijkheden zijn er legio, met als gevolg dat het gebied voor ieder wat wils kan bieden in de vorm van karaktervolle wijnen tegen een concurrerende prijs. Het gebied heeft de afgelopen decennia een spectaculaire gedaanteverwisseling ondergaan. Was de Languedoc vroeger louter een leverancier van anonieme bulkwijnen, vandaag de dag is de streek koploper op het vlak van innovatie.
Zo hebben de wijnmakers in de Languedoc het concept om de naam van de gebruikte druif(ven) als belangrijkste informatie op het etiket, overgenomen uit de Nieuwe Wereld. Het grote voordeel daarvan is dat de consument een herkenningspunt heeft en een bepaald smaakpatroon kan verwachten. De naam van de druif fungeert immers als een soort merknaam.
De cepagewijnen vallen onder de noemer 'vin de pays' en dragen in overgrote meerderheid de herkomstaanduiding Vin de Pays d'Oc. Het Pays d'Oc omvat de hele Languedoc plus de aangrenzende Roussillon.
Een sterke troef van de Languedoc is de variatie in natuurlijke condities. Behalve een vlak deel langs de kust heeft het, meer in het binnenland, ook heuvelachtige zones. En hoewel het klimaat sterk mediterraan van aard is, zijn er over korte afstanden toch belangrijke verschillen waar te nemen. Voor de geologische omstandigheden geldt exact hetzelfde. Het biedt producenten een ideale kans om te experimenteren met heel uiteenlopende druivenrassen, van syrah tot pinot noir en van sauvignon tot marsanne.
Alain Grignon bezit in Carcassonne een wijnbedrijf dat alle gezonde druiven uit de omgeving verwerkt in lekkere wijnen. Sinds 1998 maakt hij hier wijnen zoals de consument die het liefste drinkt. Soepel, fruitig, niet overmatig complex en bovenal betaalbaar. Beauté du Sud is daar een goed voorbeeld van.
Schrijf de eerste review