De Nebbiolo-druiven voor de Barolo zijn afkomstig van de mooiste hellingen van de streek. Het grootste deel, zo’n 70%, is afkomstig van eigen wijngaarden van de familie in Serralunga d’Alba. De rest komt van producenten in Castiglione Falletto and Monfort, die al meer dan honderd jaar druiven leveren aan de familie. De druiven uit Serralunga geven kracht, die uit Castiglione Falletto geur en verleiding, en die uit Monforte verfijning en subtiliteit. De druiven worden met de hand geoogst en geselecteerd, en pas geoogst als ze perfect rijp zijn, van midden oktober tot zelfs begin november. De druiven gisten op zo’n 25 graden en ze blijven tussen de drie en vier weken in contact met de gistende wijn, net als bij de Barbaresco. Ook de rijping is hetzelfde, op barriques, deels nieuwe vaten van Franse eiken, deels op eveneens nieuwe vaten Slavonisch eiken. Er is ook hier gekozen voor een lange houtrijping, tot wel drie jaar voor een deel van de wijn, om hem meer complexiteit te geven en om de schoonheid van de wijn extra te onderstrepen. Het levert een bijzondere, monumentale Barolo op.
Breed en complex, krachtig, kruiden, rozen, aards, truffel en laurier, de smaak mooi krachtig, maar ook fluwelig en zacht, mooi uitgebalanceerd, met veel finesse en met fraaie tannines na. Prachtig bij hertenbiefstuk of hazenpeper, belegen kazen, maar natuurlijk ook heerlijk als wijn na een mooie maaltijd.
Nebbiolo
De Nebbiolo druif is een blauwe druivensoort, waarmee rode wijn wordt gemaakt.
Hij komt oorspronkelijk uit Italië en wordt gebruikt voor de bekende wijnen Barolo en Barbaresco uit de Piëmont. De druif is een moeilijke druif en bereikt alleen op zeer goede plaatsen zijn volle rijpheid. De druif geeft krachtige, donkere en sterk geurende wijnen. De wijn met deze druif bevat vrij veel tannine en moet daarom lang rijpen. De nebbiolo is een druif die niet makkelijk ergens anders aan te bouwen is. Toch wordt in Amerika en Australië deze druif aangebouwd.
Het huis Pio Cesare is een van de klassieke producenten van de streek. Gevestigd in Alba, de ‘wijnhoofdstad’ van deze regio, en opgericht in 1881 door Cesare Pio. Zijn naam is in omgekeerde volgorde behouden gebleven als de naam van dit handelshuis en familiebedrijf. Het is nog altijd in familiehanden, want aan het hoofd staat Pio Boffa, de achterkleinzoon van de oprichter. Hij zet het werk van de familie op een uitstekende wijze voort, en is intussen ook verantwoordelijk voor een aantal moderniseringen en veranderingen bij dit fraaie, traditionele bedrijf. Zo is Pio Cesare van huis uit altijd een handelshuis geweest, dat de druiven op contract betrok bij wijnboeren uit de streek. Dat is ook een gangbare praktijk in deze streek, die vele kleine wijnboeren telt met kleine lapjes wijngaard, die altijd bereid zijn hun druiven te verkopen aan een van de handelshuizen. Wat dat betreft lijkt de streek wel een beetje op de Bourgogne, met al die verschillende wijngaarden, elk met een eigen naam, onderverdeeld in kleine stukjes wijngaard, die allemaal in het bezit zijn van een andere wijnboer.Pio Boffa heeft besloten dat het voor de kwaliteit van de wijnen een goede zaak is om ook zelf wijngaarden in bezit te hebben. In de loop der jaren heeft hij dan ook een aantal wijngaarden aangekocht, vooral in de befaamde gebieden Barolo en Barbaresco. Het wijngaardbezit is inmiddels 45 hectare groot, en brengt een paar van de mooiste wijnen van het huis voort, met als toppers een paar aparte wijngaard-cuvées. Deze worden alleen op de markt gebracht in de goede jaren.Ook bij het wijnmaken zijn de nodige veranderingen doorgevoerd. Hierbij is gekozen voor een zeer terughoudende vinificatie, waarbij de wijn zoveel mogelijk met rust wordt gelaten, dus met zo min mogelijk ingrepen. Elke wijn krijgt de individuele behandeling die bij die betreffende wjin het beste past, met een kortere of langere gisting op de schillen, al of niet gevolgd door een klassieke rijping op slavonisch eikenhout, het traditionele hout van de streek. Het levert wijnen op met een klassieke finesse, uitgebalanceerde en complex, waardige vertegenwoordigers van deze bijzondere wijnstreek.
Schrijf de eerste review