Wie zich een voorstelling maakt van het goede Franse leven, droomt weg bij de gedachte aan eindeloze wijngaarden, een bruisend glas champagne en het trotse symbool van dit prachtige land: de Eiffeltoren. Al deze unieke eigenschappen zijn gebotteld in de exclusieve champagne van Koechlin.
• Champagne Koechlin heeft een RM-label, wat aanduidt dat - in tegenstelling tot het merendeel van de champagnehuizen - het hele champagneproductieproces van plant tot champagne in eigen hand wordt gehouden.
• Koechlin heeft zelf 2.20 hectare in zijn bezit, daarnaast onderhoudt hij de velden van anderen.
• De gaarden van Koechlin zijn sinds 1990 in zijn persoonlijke bezit, hiervoor waren ze al drie generaties lang in het bezit van de familie. De eerste flessen met de naam Koechlin zijn in 1993 uitgebracht.
• De velden van Koechlin bevinden zich in de Côte des Bars. Deze grond is rijk aan klei en kalk.
• De leeftijd van de stokken ligt tussen de 30 en 45 jaar.
De flessen hebben minimaal 3 jaar op hun ‘lie’ hebben gelegen om een mooi, complex en uitgebalanceerd aroma te verkrijgen
Deze Prestige heeft de volgende druivensamenstelling: Chardonnay (80 %), Pinot Noir (20 %)
De Prestige heeft een hele fijne mousse met een krachtig, maar heel elegant karakter. Met tonen van geel fruit, lichte citrus, appel, boterbabbelaar, wat toast en rijpe tonen. Heeft wat langer op z’n ‘lie’ gelegen, waardoor deze champagne een mooi autolytisch karakter heeft. Complete, zeer elegante en mooie spannende (mond)beleving. Vraagt mooie aandacht van de smaakpapillen, de smaak blijft prachtig nagalmen in de mond.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
Champagnehuis Koechlin versus Eiffeltoren
Wat hebben de Eiffeltoren en champagne met elkaar gemeen? In het geval van het champagnehuis Koechlin: alles! Want wist u dat de Eiffeltoren is ontworpen door Maurice Koechlin? Als leidinggevend ingenieur was hij verbonden aan het kantoor van Gustave Eiffel. Met zijn ontwerp wist hij de Parijse wereldtentoonstelling in 1889 tot op de dag van vandaag onvergetelijk te maken. Een van zijn familieleden heeft zich gevestigd in een idyllisch plaatsje in de Champagne, waar hij zich toelegt op de ontwikkeling van zijn eigen prestigieuze champagnelijn. Van het snoeien en plukken van de druivenranken tot en met de persing en het bottelen van zijn champagne: met dezelfde precisie als zijn bekende familielid stort hij zich van begin tot eind vol toewijding op zijn ambacht: de ontwikkeling van de best mogelijke champagne. Daarmee verdient hij dan ook met recht het stempel ‘RM’ (récoltant-manipulant) op zijn etiket, waarmee wordt aangeduid dat hij het hele champagneproductieproces van plant tot champagne in eigen hand houdt.
Meer informatie: Champagne Koechlin
Schrijf de eerste review