Wie zich een voorstelling maakt van het goede Franse leven, droomt weg bij de gedachte aan eindeloze wijngaarden, een bruisend glas champagne en het trotse symbool van dit prachtige land: de Eiffeltoren. Al deze unieke eigenschappen zijn gebotteld in de exclusieve champagne van Koechlin.
• Alle champagnes worden ontwikkeld van de eerste persing. Doordat het sap direct uit de pulp van de persing wordt verkregen, is het rijk aan suikers en zuren (wat essentieel is voor de champagne).
• Champagne Koechlin heeft een RM-label, wat aanduidt dat - in tegenstelling tot het merendeel van de champagnehuizen - het hele champagneproductieproces van plant tot champagne in eigen hand wordt gehouden.
• Koechlin heeft zelf 2.20 hectare in zijn bezit, daarnaast onderhoudt hij de velden van anderen.
• De gaarden van Koechlin zijn sinds 1990 in zijn persoonlijke bezit, hiervoor waren ze al drie generaties lang in het bezit van de familie. De eerste flessen met de naam Koechlin zijn in 1993 uitgebracht.
• De velden van Koechlin bevinden zich in de Côte des Bars. Deze grond is rijk aan klei en kalk.
• De leeftijd van de stokken ligt tussen de 30 en 45 jaar.
De flessen hebben minimaal 5 jaar op hun ‘lie’ hebben gelegen om een mooi, complex en uitgebalanceerd aroma te verkrijgen
Deze Blanc de Blancs heeft de volgende druivensamenstelling: Chardonnay (100 %)
Uitbundige, maar hele fijne mousse die alle smaken goed omvat. Eikenhout komt goed naar voren. Met specerijachtige tonen van kaneel/nootmuskaat, toast, een hint van vanille, boter, brioche, citrus, frisse abrikoos en sappig geel fruit. De Adeline heeft een hele fijne en unieke stijl. De smaak is puur en blijft goed aanwezig. Het autolytische karakter is goed aanwezig, ook vanwege de rijping op eikenhouten vaten.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Champagnehuis Koechlin versus Eiffeltoren
Wat hebben de Eiffeltoren en champagne met elkaar gemeen? In het geval van het champagnehuis Koechlin: alles! Want wist u dat de Eiffeltoren is ontworpen door Maurice Koechlin? Als leidinggevend ingenieur was hij verbonden aan het kantoor van Gustave Eiffel. Met zijn ontwerp wist hij de Parijse wereldtentoonstelling in 1889 tot op de dag van vandaag onvergetelijk te maken. Een van zijn familieleden heeft zich gevestigd in een idyllisch plaatsje in de Champagne, waar hij zich toelegt op de ontwikkeling van zijn eigen prestigieuze champagnelijn. Van het snoeien en plukken van de druivenranken tot en met de persing en het bottelen van zijn champagne: met dezelfde precisie als zijn bekende familielid stort hij zich van begin tot eind vol toewijding op zijn ambacht: de ontwikkeling van de best mogelijke champagne. Daarmee verdient hij dan ook met recht het stempel ‘RM’ (récoltant-manipulant) op zijn etiket, waarmee wordt aangeduid dat hij het hele champagneproductieproces van plant tot champagne in eigen hand houdt.
Meer informatie: Champagne Koechlin
Schrijf de eerste review