Samuel Delafont werkt als 'negociant eleveur', of 'artisan négociant’ zoals hij zichzelf graag noemt. Dat wil zeggen dat hij druiven of jonge wijnen bij bevriende, kleine en heel kwalitatieve domeinen koopt. Hij reist de wijngaarden van de Languedoc af om de mooiste en zuiverste druiven te vinden om zijn creaties te doen uitmunten in finesse, souplesse en elegantie. Dankzij de rijping van enkele maanden op eikenhouten vaten van 225 ltr. en/of roestvrijstalen vaten van 300 ltr. ontstaat de verbinding van de verfijndheid van de druif en de gulheid van het Mediterrane klimaat. Samuel: “ik probeer uitgebalanceerde wijn te maken, fris, elegant en verleidelijk” Zijn uitgangspunt is de terroir optimaal te laten proeven in de wijnen. Hij werkt ook biologisch en met sommige wijnen bio-dynamisch!
HVE gecertificeerde wijn.
HVE staat voor Haute Valeur Environnementale en is een officiële erkenning van het Ministerie voor het hoogste niveau op het gebied van duurzame land- en wijnbouw. De HVE-certificering berust op vier pijlers:
- behoud van biodiversiteit
- plant- en gewasbeschermingsmethoden
- aard en toepassing van bemesting
- water management
Een knappe blend van syrah, grenache, mourvèdre en carignan. De druiven zijn geselecteerd uit de gebieden van La Clape en Terrasses
du Larzac. Na vinificatie heeft een deel van de syrah en grenache houtrijping ondergaan op barriques.
De wijn is diep donker rood met purperen tint. In de neus rijk met tonen van rode - en zwarte bessen en kruiden. De smaak is vol met veel rondeur en frisheid. Lange afdronk met zachte verfijnde tanines.
Serveren bij varkenshaas, rood vlees, lamsvlees of bv. romige kazen
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Grenache
Grenache is een sterke druivensoort voor rode wijn, die goed tegen extreme hitte kan. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren. De rode wijnen van Grenache kunnen wat weinig kleur hebben. De druif rijpt lang en kan zo een zeer hoog suikerniveau ontwikkelen. De wijnen van de Grenache kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen en wat peper zijn te ontdekken. De Garnacha is in Spanje’s enorme wijnbouwareaal de meest aangeplante donkere wijnstok. Hij is een van de ingrediënten van Spanje’s beroemde wijn Vega Sicilia, ook is hij belangrijk in de Châteauneuf du Pape.
Carignan
De Carignan is een bijzonder productieve druivensoort voor rode wijn die laat uitkomt en daarom zelden last heeft van schade door vorst. Deze soort rijpt ook laat en kan derhalve goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat. De wijnen ervan zijn nogal rijk aan tannine en hebben vrij veel zuur. De keur is diep. Deze druivensoort wordt meestal gebruikt in blends. Vooral in het zuiden van Frankrijk is de Carignan volop aangeplant, en is hij zelfs de grootste variëteit. In Spanje is hij in volume de derde druivensoort, daar wordt hij Carinena genoemd, en in Catalunya Samso.
Mourvèdre
De Mourvèdre druif is een van oorsprong Catalaanse druivensoort, die in het Catalaans Mataro wordt genoemd, maar het meest bekend is onder de naam Monastrell.
Deze druif onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die rode wijn een lange levensduur geeft. Ze heeft hitte en vochtigheid nodig en is pas overtuigend bij een alcoholpercentage van minstens 12%. Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten "bewonderende complexiteit" krijgen door het rijpen.
In Spanje weet men van de Monastrell-druif een divers gamma aan wijnen te produceren: voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. De Fransen gebruiken deze druif vooral als onderdeel voor bepaalde wijn vanwege de speciale eigenschappen. Vooral in de Rhône-streek.
In het Provençaalse Bandol gebruikt men deze druif weleens in pure vorm om kruidig-fruitige bewaarwijnen te produceren, maar wordt daar ook wel gemengd met Cinsault en Grenache.
OUR “SAVOIR-FAIRE”
For each “cru” we select and assemble small volumes of newly fermented wine from the best chateaux and domains of the appellation. We then carefully watch over the maturation process before bottling the wine in our own cellars.
At the origin, I had the desire to reconcile my two cultures, Scandinavian by my Finnish mother and Latin by my father from Nîmes. I was 21 years old and the wine environment interested me. What a better way to promote exchange and conviviality than wine?
In January 2000, I created an export office, Vinipartner, that I still run, and which advises wine producers from the Languedoc on how to build their range and develop commercially. Many years spent in the vineyard with winemakers, their oenologists and agronomists, helped me understand and appreciate just what goes into developing a character wine. Ten years later, I wanted to be totally in contact with vines and wine. As I had not inherited or taken up the reins of a family estate, I embarked on a new adventure and I created the House of S. Delafont. The activity of wine maker-merchant gives me greater freedom of choice and creation to develop wines fashioned by hand.
Meer informatie: Maison S. Delafont
Schrijf de eerste review