In 1974 kocht Jess Jackson 32 ha land in Lakeport,California en beplantte die met druiven. Dit was het begin van wat uitgroeide tot het iconische wijnbedrijf Kendall-Jackson dat na Jess' dood in 2011 met evenveel passie wordt geleid door zijn kinderen en overige familie; de Jackson Family. Verantwoordelijkheid nemen voor mens en milieu staat hoog in hun vaandel. Uitbreiding volgde met o.a. de winery Murphy-Goode die in 1985 was opgericht door de vrienden Tim Murphy, Dale Goode en Dave Ready. De merlot is een heerlijk soepele druivensoort die goed bereid, rijke, kruidige wijnen oplevert met het lekkere fruit van goedgevulde vruchtencakejes. De merlot bereikt z'ntop in St.-Emilion en Pomerol maar ook in Californi� zijn mooie voorbeelden te vinden getuige deze Merlot van Murphy-Goode. Wijnmaker David Ready Jr. zegt over zijn wijn "This is no wimpy Merlot" vrij vertaald "Dit is geen slapjanus" waarmee hij wil aangeven dat zelfs de meest kieskeurige "Cab-drinkers" deze wijn zullen waarderen. In bouquet en smaak rijk voorzien van zwarte kersen, bosbessen en bramen en afgerond meteen kus van geroosterde vanille.
In bouquet en smaak rijk voorzien van zwarte kersen, bosbessen en bramen en afgerond met een kus van geroosterde vanille. Wijnmaker David Ready Jr. zegt over zijn wijn "This is no wimpy Merlot" vrij vertaald "Dit is geen slapjanus" waarmee hij wil aangeven dat zelfs de meest kieskeurige "Cab-drinkers" de wijn zullen waarderen
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
In 1974 kocht Jess Jackson 32 ha land in Lakeport,Californië en beplantte die met druiven. Dit was het begin van wat uitgroeide tot het iconische wijnbedrijf Kendall-Jackson dat na Jess' dood in 2011 met evenveel passie wordt geleid door zijn kinderen en overige familie; de Jackson Family. Verantwoordelijkheid nemen voor mens en milieu staat hoog in hun vaandel. Uitbreiding volgde met o.a. de winery Nielson. Deze werd in 1964 gestichtdoor Uriel J. Nielson en geldt als de eerste en dus oudste commerciële wijngaard van Santa Barbara. Op leeftijd, maar niet ouderwets wat ondermeer blijkt uit hun bottelingen die worden afgesloten met moderne schroefdoppen om de wijnen zuiver, fris en levendig te houden. Santa Barbara ligt even ten noorden van Los Angeles waar de druiven langzaam rijpen in een koel klimaat met name bepaald door de frisse wind vanaf de Stille Oceaan. De terroir, van nature goed gedraineerd, kent variaties die door de wijnmaker optimaal benut wordt. Zo neemt hij de druiven van de grindhoudende grond in Sta. Rita Hills voor de mineraliteit, die van Los Alamos voor de rijpe fruit aroma's en die van Santa Maria Valley voor een levendige zuurgraad.
Meer informatie: Jackson Family Wines
Schrijf de eerste review