Er zijn wijnhandelaren in de Beaujolais zelf die Fleurie beschouwen als le Beaujolais le plus Beaujolais. Als het summum van Beaujolais dus. Dit is niet verwonderlijk; in een goed Fleurie proef je de spreekwoordelijke charme van een Beaujolais in optima forma. Henry Fessy, die in Fleurie 5 hectare wijngaard bezit, begon in 1888 als négociant in St. Jean d'Ardières, aan de voet van de Mont Brouilly. Inmiddels staat de derde generatie hier aan het roer. Bij de 100e verjaardag van het familiebedrijf besloten de broers Henry en Serge Fessy hun weelderige snor tot onderdeel van het logo en het etiket te maken. In hun werkwijze huldigen beide broers de traditionele benadering; er wordt met de hand geoogst en bij vinificatie wordt gestreefd naar expressief, aantrekkelijk fruit in harmonie met soepele tannines. Na een rijping van 7 tot 10 maanden op vat vindt de botteling plaats. Onze proefnotities vermelden: Grote finesse en elegantie met florale aroma's zoals irissen en viooltjes. De bijnaam voor Fleurie, "Koninging van de Beaujolais", is hier volledig op zijn plaats. Fleurie is in haar jeugd op haar charmantst. Laat een fles daarom nooit stoffig worden in de kelder, maar open hem binnen 2 tot 3 jaar na de oogst.
Grote finesse en elegantie met florale aroma's zoals irissen en viooltjes. De bijnaam voor Fleurie, "Koningin van de Beaujolais", is hier volledig op zijn plaats. In hun werkwijze huldigen de gebroeders Fessy de traditionele benadering; er wordt met de hand geoogst en bij vinficatie wordt gestreefd naar expressief, aantrekkelijk fruit in harmonie met soepele tannines. Na een rijping van 7 tot 10 maanden op vat vindt de botteling plaats. Heerlijk bij slakken en salades. Maar ook bij koude en gegrilde worstsoorten, hammen en vleespatés. Ook een prima begeleider van rundvlees, lamsvlees, kalfsvlees en varkensvlees. En bij kaas; geitenkaas en jonge of belegen Edammer.
Gamay
Gamay, ook wel Gamay Noir à Jus Blanc genoemd, is een blauwe druivensoort die voor de productie van wijn wordt gebruikt. De opbrengst per aangeplante hectare is vrij hoog. Soms wel 100 tot 200 hectoliter. Vooral de bekende Beaujolais in de gelijknamige streek wordt van deze druif gemaakt. In de Bourgogne wordt de druif vermengt met de Pinot noir. De wijn uit dit mengsel heet dan Passetoutgrain. Rondom Tours, in de Loirevallei, is er op kleine schaal ook nog wel succes. In andere Franse wijnbouwstreken kan zij meestal geen goede wijn voortbrengen. Voorts komt de druif voor in Zwitserland.
Al in de 14e eeuw is de Gamay als gecultiveerde variant bekend geworden vanuit het plaatsje Gamay, gelegen 10 kilometer ten zuidwesten van de stad Beaune. En dit vooral vanwege de hoge opbrengsten. Omdat dit een bedreiging vormde voor de delicate en gevoelige Pinot noir, is zij om de reden van “schadelijk voor de gezondheid” door hertog Filips de Stoute in 1395 uit Bourgondië verbannen.
De druif is een sterke groeier. Naarmate de wijnstok ouder wordt, worden de uitlopers steeds minder intensief geleid. Typisch voor de smaak van Gamay-wijnen is de uitgesproken fruitigheid, licht van kleur en dronk alsmede de tonen van kersen en frambozen.
In de Beaujolais voelt de druif zich in haar element op het graniet en de zanderige bodem. Op zurige gronden kan de druif nog wijnen van betekenis maken. Juist daar wordt de natuurlijke hoge zuurgraad van de druif verzacht. Op alkalische gronden kan de druif alleen tot bijzondere wijn komen middels de macération carbonique. Zoals dat gaat bij Beaujolais Primeur
Henry Fessy begon in 1888 als négociant in St. Jean d'Ardières, aan de voet van de Mont Brouilly, en inmiddels staat de derde generatie hier aan het roer. In de loop der jaren hebben zij percelen wijngaard aangekocht in de beste delen van de meeste Crus, Beaujolais-Villages en de Mâconnais. Bij elkaar zo'n 70 hectaren die beplant zijn met wijnstokken van gemiddeld 50 jaar oud. Dit stelt Henry Fessy in staat om karaktervolle wijnen te maken die zowel uit eigen wijngaarden komen als de unieke terroir van de verschillende appellations weerspiegelen.
De filosofie is dat de natuur het werk moet doen; er wordt alleen ingegrepen als dat nodig of nuttig is. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen in de wijgaard staat voorop en verder huldigen beide broers de traditionele benadering; er wordt met de hand geoogst en bij vinficatie wordt gestreefd naar expressief, aantrekkelijk fruit in harmonie met soepele tannines.
Eens sterke reputatie is daarmee opgebouwd in de Parijse horeca. Maar ook de internationale vakpers weet de wijnen van Henry Fessy te waarderen. O.a. Winespectator, Decanter, Jancis Robertson en Robert Parker schreven lovende recensies die na te lezen zijn op de website van Henry Fessy. Met de kwaliteit zit het dus wel snor. Zou dat de reden zijn waarom de broers Henry en Serge Fessy besloten om bij de 100e verjaardag van het familiebedrijf hun weelderige snor tot onderdeel van het logo en etiket te maken?
Meer informatie: Henry Fessy
Schrijf de eerste review