Chablis: een niet te imiteren wijn. Een wijn die zijns gelijke in de hele Bourgogne niet vindt - ofwaar ook ter wereld. Niet beheerst door het rijpe,zachte, nootachtige fruit van de zuidelijker districten, maar door een frisse mineraligheid. Een wijn met een wat koel karakter maar die toch glimlacht in het glas. Het unieke karakter is te danken aan het koele, continentale klimaat en de dikke kalklaag waarop de druiven geplant zijn en die gevormd is door fossielen van miljarden schelpdieren. De grond heet Kimméridgen, naar het plaatsje Kimmeridge aan de Engelse Kanaalkust. De krijtrotsen van Dover staan dan ook rechtstreeks in verbinding met de terroir in de beroemde Fransewijnstreek. De karakteristieke kerk, L'Église Saint-Pierre in Chablis, straalt net als deze wijneen beeld uit van kracht en oprechtheid. Dit verklaart de naam op het etiket. De biologisch geteelde druiven komen van 30 jaar oude stokken die geplant zijn in Chablis en de lieu-dits Fyé en Fleys met een rendement van 35 hl/ha. De rijpe druiven worden deels gevinifieerd in roestvrijstalen tanks (84%) en deels op eiken vaten (16%). Na de malolactische gisting rijpt de wijn nog 11 maanden op zijn lie, 25% op fust en de75% op tank. Bleekgeel, in bouquet en smaak komt wit fruit naarvoren waarbij de pittige mineraliteit fraai combineert met een elegante structuur die zorgt voor een heerlijke afdronk.
Bleekgeel, in bouquet en smaak komt wit fruit naarvoren waarbij de pittige mineraliteit fraai combineert met een elegante structuur die zorgt voor een heerlijke afdronk. De karakteristieke L'Église Saint-Pierre in Chablis straalt, net als deze wijn, een beeld uit van kracht en oprechtheid. Vandaar de naam op het etiket. De biologisch geteelde druiven komen van 30 jaar oudestokken. Zij leveren een rendement van 35 hl/ha. De rijpe druiven worden deels gevinifieerd in roestvrijstalen tanks (84%) en deels op eiken Klassiek is de combinatie met oesters (Oesterwateris niet voor niets de bijnaam voor Chablis). Ook andere schaal- en schelpdieren, visgerechten en charcuterie combineren uitstekend. Heerlijk ook met romige witschimmelkazen zoals Brie, Chaource en vergelijkbare soorten.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Le Domaine d’Henri is een familiebedrijf (sinds 1695) en opgericht door Louis Laroche. Eind jaren 60 in de vorige eeuw geeft afstammeling Henri Laroche zijn 6 familie hectare aan wijngaarden over aan Michel Laroche die deze tot op heden nog in zijn bezit heeft. Samen met zijn gezin beheren zij vandaag de dag in de Chablis 23 ha in 4 appellaties. Daarnaast ook 5 hectare aan zogenaamde Négoce wijnen. Domaine d’Henri maakt unieke en pure wijnen die met liefde voor natuur en dier zijn geproduceerd. In de wijngaarden wordt dan ook biologisch gewerkt.
Meer informatie: Le Domaine d'Henri
Schrijf de eerste review