Alvaro Palacios is zevende in een gezin met 9 kinderen. Zijn vader leidde Palacios Remondo, het Rioja familiebedrijf in Alfaro. Van Alvaro werd verwacht dat hij naar Bordeaux ging om wijnbouw te studeren. Via een stage op Chateau Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en de grootsheid van de wijn. Na zijn studie koos hij niet naar het familiedomein terug te keren maar zijn eigen weg te gaan. Hij sluit zich in 1989 aan bij enkele pioniers die de revival van de wijngaarden van Priorat nastreven. Priorat is een klein bergachtig gebied waar de Karthuizer monnikken de wijnbouw meer dan zes eeuwen lang hebben bedreven. De steile wijngaarden kunnen net als vroeger alleen met muilezels worden bewerkt, zeer arbeidsintensief. Alvaro bouwt een wijngoed op met wijngaarden als Gratallops, Finca Dofi en de absolute top: L'Ermita - een cultwijn. Als Alvaro's neef Ricardo Perez terug is in Spanje, wijst hij Alvaro op de sluimerende potentie van de versukkelde DO Bierzo. Beiden zien kansen en in 1998 startten ze samen een nieuw wijnbedrijf in Corullon. Ook in Bierzo zijn het oude, steile wijngaarden met veel leisteen. De locale druif is de Mencia. De druiven voor Petalos komen van kleine percelen uit 5 gemeenten in Bierzo en van zeer oude stokken. Handmatige oogst en strenge selectie. De rendementen zijn zeer laag. Vinificatie in open eiken en RVS vaten gedurende 25 dagen. De wijn rijpt in Frans eiken vaten, gedeeltelijk nieuw. Een kersenrode kleur, fruitige aroma's en florale tonen, maar ook mineraliteit. Een mooie afdronk.
Naast het grote succes dat Alvaro Palacios in Priorat beleefde, startte hij met zijn neef Ricardo Perez een nieuw avontuur: de wijnen van Bierzo laten herleven. In Corullon zijn zij 100% gericht op Mencia. De Petalos is een wijn die uit steile wijngaarden met oude stokken wordt vervaardigd. De wijn heeft een kersenrode kleur, aroma's van rood en zwart fruit en florale tonen, maar ook mineraliteit. De smaak heeft een goede aanzet, is zacht, fris en intens met kruidige tonen. De wijn heeft een mooie, aanhoudende afdronk.
Mencía
De Mencía druif is een Spaanse druivensoort en wordt gebruikt voor de productie van rode wijn. Het ras heeft veel weg van de Cabernet Franc en sinds de jaren '70 is de Mencía steeds meer in opkomst. De wijnen van deze druif zijn licht, hebben een goede geur en moeten jong gedronken worden.
Álvaro Palacios werd geboren in een gezin met negen kinderen. Álvaro was de zevende en er werd van hem verwacht dat hij naar Bordeaux ging om oenologie en viticulture te studeren. Via een stage op Château Petrus raakte hij geboeid door de bijzondere terroir en de grootsheid van de wijn. In plaats van na zijn studie naar het familiedomein terug te keren, kiest hij ervoor een eigen weg te gaan.
Hij sluit zich in 1989 aan bij enkele pioniers die de revival van de wijngaarden van Priorat nastreven. Met veel gevoel voor terroir, maar ook het eeuwenoude cultuurlandschap slaagt Álvaro erin zijn Priorat wijnen tot een immens succes te maken. Een volgend project start hij samen met Ricardo Perez, een neef, die net als hij zijn scholing in Bordeaux heeft gekregen. Dit keer valt zijn oog op de wijnstreek Bierzo. Hier concentreren ze zich op de biologische teelt van de rode Mencia druif. Het succes ervan versterkt het aanzien van Álvaro.
Na het overlijden van zijn vader in 2000 neemt Álvaro op het verzoek van de familie ook het Palacios Remondo in Rioja Baja onder zijn hoede. Dit combineert hij met de aandacht voor zijn wijnbedrijf in Priorat en het bedrijf in Bierzo. In de Rioja wijngaarden van de familie heeft Álvaro na zijn komst drastische maatregelen genomen. In korte tijd wordt de productie teruggebracht met 60% en weet hij de kwaliteit meer dan navenant te verhogen. Naast aandacht voor terroir is zijn geloof in Garnacha voor Rioja zeer opmerkelijk.
Álvaro Palacios wordt gezien als één van de meest getalenteerde en visionaire wijnmakers van Spanje.
Schrijf de eerste review