Craggy Range is genoemd naar de bergketen die bescherming biedt aan de wijngaarden. In 1997 startte de familie Peabody uit Australië hier hun business. Ze waren weliswaar nieuw in het vak, maar met wijn waren ze goed bekend. Ze wilden Pinot Noir, Sauvignon Blanc maken en ook Syrah en rode "Bordeauxblend" maken. Voor hun project kwamen ze in contact met Steve Smith, de wijnbouwer die ooit de eerste Nieuw Zeelandse Master of Wine was geworden. De Peabodies gingen een samenwerking met Smith aan naast zijn functie van Managing Director is hij nu ook mede eigenaar. Het uitgangspunt van de filosofie is het oogmerk om uitsluitend Single Vineyard wijnen te produceren. Bij de keuze van wijngaarden zijn de terroir aspecten leidend. Er wordt gezocht naar de beste bodem en druivenvariëteit match. Gimblett Gravels is een subappelatie van Hawke's Bay en beslaat in totaal 850 ha. Ooit stroomde hier de Ngaruroro rivier en de dikke lagen Gravels zijn hier het gevolg van. De 27 wineries die hier wijndruiven verbouwen zijn verenigd in de Gimblett Gravels Association. Steve Smith was één van de oprichters. Hun doel is het de subappellatie meer bekendheid te geven en hun wijnen te promoten. De Syrah werd na de oogst geheel ontsteeld. De vinificatie vond plaats in RVS vaten, waarna rijping in Frans eiken vat en volgende gedurende 17 maanden; 22% van de vaten was nieuw. De wijn is diep donker paars. Het bouquet heeft zwarte bessen, kruiden en cacao. De smaak is intens met impressies van pruimen, fijne zuren en zachte tannines.
Deze Syrah wordt gemaakt naar het toonbeeld van de Syrah in de Noordelijke Rhône. (Vandaar ook deze schrijfwijze). De Gimblett Gravels Vineyard is zeer geschikt voor de aanplant van deze variëteit. De Syrah werd na de oogst geheel ontsteeld. De vinificatie vond plaats in RVS vaten, waarna rijping in Frans eiken vaten volgende gedurende 17 maanden; 22% van de vaten was nieuw. De wijn is diep donker paars. Het bouquet heeft zwarte bessen, kruiden en cacao. De smaak is intens met impressies van pruimen, fijne zuren en zachte tannines. Heerlijke begeleider van wilde eend, duif en ree.
Toen de Australische zakenman Terry Peabody Nieuw-Zeeland bezocht in 1997, maakte hij kennis met agrariër en Master of Wine Steve Smith. De belofte die hij gemaakt had aan zijn vrouw en dochter om een levenslang erfgoed in wijn te starten, nam vanaf die ontmoeting een nieuwe wending…
In Nieuw-Zeeland ontdekte Terry nieuwe mogelijkheden en potentie die hij nog nergens anders gezien had. Zijn ambitie was niet alleen om te wedijveren met de mooiste wijnstijlen in de wereld, zijn ambitie was gewaagder. Hij wilde nieuwe wereld klassiekers maken, wijnen die opgenomen zouden worden in ’s werelds beste restaurants en verkocht door ’s werelds beste ondernemers.
EEN DUIDELIJKE FILOSOFIE
Beide mannen hebben vanaf het begin van hun avontuur belangrijke beslissingen genomen. Zo joegen zij hun Single Vineyard filosofie na en selecteerden zijn enkel de beste percelen om daar vervolgens enkel druivensoorten te planten die perfect passen bij het betreffende terroir. Craggy Range was het eerste wijnhuis op het zuidelijk halfrond dat een dergelijke aanpak hanteerde voor meerdere regio’s in Nieuw Zeeland.
PRIJSWINNEND EN VERFIJND
De winery is één van de meest geavanceerde wineries ooit gebouwd in Nieuw-Zeeland en staat bekend om zijn hoge standaard en uiterst precieze vakmanschap. De wijnen zijn gedurende de jaren verfijnder geworden en hebben een zekere diepgang en rijpheid gekregen. Deze prijswinnende wijnen sieren nu tal van tafels in de beste restaurants en blijven intrigeren door het volhardende karakter van hun makers en de kwaliteiten van het land.
Meer informatie: Craggy Range
Schrijf de eerste review