Cigales, de streek ten westen van Ribera del Duero, had naam vanwege zijn fruitige rosé gemaakt van de tinta del país aangevuld met witte druivensoorten. Barón de Ley, een riojaproducent, was op zoek naar nieuwe wijngaarden en besloot in Cigales van de tinta del país rode kwaliteitswijn te maken. Dat bleek te kunnen. Hij richtte in 1997 Bodega Museum op en bracht in 1999 zijn eerste wijn op de markt. De stijl is modern Spaans. Dit houdt in dat het frisse van rijp rood fruit met de zwoele tonen van lagering op hout worden gecombineerd. In deze Reserva, die 2 jaar hout heeft gehad, wordt het jamachtige, smeuïge fruit pittig aangevuld met aroma's van kokos en specerijen. Deze dinerwijn wordt niet of nauwelijks gefilterd waardoor er depot in kan voorkomen.
Krachtig en kruidig met de smeuïge, fruitige smaak van bosbessenconfiture en gewelde zwarte pruim. De kruidigheid, met aroma's van specerijen en ook kokos, is afkomstig van de vaten van Frans eikenhout waarop de Reserva 2 jaar heeft gerijpt. Karafferen en in grote glazen schenken helpt om de wijn ten volle tot zijn recht te laten komen. Wild Geroosterde entrecote met kruidenboter of saus Geroosterd rood vlees
Tempranillo
De tempranillo druif is een blauwe druivensoort die behoort tot de meest nobele druivenrassen om wijn van te maken.
De tempranillo druif heeft een dikke schil. Het is een druif die weinig zuur, weinig zoet aan een wijn meegeeft.
Een ideale druif in assemblages. Meer bekend zijn echter ook de cépage wijnen. In Vega Sicilia, Spanje's meest prestigieuze wijngoed is het voornamelijk de tempranillo, terwijl ook in Protos en Pesquera de druif als een belangrijk ingrediënt geldt.
Om tot volledige rijkdom te komen heeft de tempranillo druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massief plat is de tempranillo druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de meest beroemde wijnstreken in Spanje, de Ribeira del Duero, Rioja, maar ook in Navarra en Penedés, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. Daarnaast komen we een grote hoeveelheid van de druif nog tegen in de Languedoc-Roussillon.
Cigales, de streek ten westen van Ribera del Duero, stond voorheen bekend om zijn fruitige, frisse rosé. Barón de Ley, een wijnproducent uit de Rioja, was op zoek naar nieuwe wijngaarden en besloot in Cigales wijn te gaan maken. Al snel bleek dat de tinta del país uit Cigales ook heel geschikt was voor rode wijn. In 1997 richtte hij de Finca Museum op en in 1999 kwam de eerste wijn op de markt.
Cigales ligt grofweg aangegeven tussen Ribera del Duero en de grens met Portugal in. De wijngaarden van Museum bevinden zich in de Ribera del Pisuerga-zone en zijn op 700 à 800 meter hoogte aangeplant. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn groot. Dat brengt risico's met zich mee, maar biedt ook mogelijkheden voor de verhoging van de kwaliteit. De warmte van overdag wordt vastgehouden in de grindachtige toplaag van de zand- en kalkrijke kleibodem en tijdens de koele nachten weer afgegeven. Zo blijft de temperatuur uiteindelijk redelijk constant en verloopt het groeiproces gelijkmatig.
Meer informatie: Finca Museum
Schrijf de eerste review