Op het wijngoed Schloss Reinhartshausen wordt sinds 1337 wijn verbouwd. Marianne von Preussen had een grote invloed op kasteel Reinhartshausen. De prinses, dochter van de eerste Nederlandse koning Willem I, nam de bezitting over in 1855. Zij maakte Reinhartshausen tot een cultureel centrum. Delen van haar meer dan 600 schilderijen en meubels kunnen vandaag aan de dag nog bewonderd worden in het kasteel. De vroegere echtgenote van de Pruissische prins Albrecht ontdekte hier haar interesse voor de wijnbouw. De oudste fles die men bezit komt uit die tijd. Haar doel was wijnen van hoge kwaliteit te maken en vast te houden aan de traditie van de Rheingau streek. Het slot kijkt uit op Insel Mariannenaue een eiland midden in de rivier de Rijn dat 100% eigendom is van Schloss Reinhartshausen en dat een prachtig microklimaat heeft die de mogelijkheid biedt druivensoorten te verbouwen zoals de weissburgunder (pinot blanc) en chardonnay. De bodem bestaat uit alluviale gravel en klei. Schloss Reinharshausen verbouwt hier beide druivensoorten en maakt onder meer de Insel Mariannenaue Weissburgunder & Chardonnay. Een zeer karakteristieke wijn waarin de combinatie van de weissburgunder en chardonnay een zeer fruitige, florale en elegante wijn voortbrengt met veel finesse. Het romige van de chardonnay en het fruitige van de weissburgunder zijn perfect in harmonie met elkaar. Deze wijn is prachtig te combineren met lichte vleesgerechten of gegrilde vis.
Een zeer karakteristieke wijn waarin de combinatie van de weissburgunder en chardonnay een zeer fruitige, florale en elegante wijn voortbrengt met veel finesse. Het romige van de chardonnay en het fruitige van de weissburgunder zijn perfect in harmonie met elkaar. Deze wijn is prachtig te combineren met lichte vleesgerechten of gegrilde vis. Lichte vleesgerechten of gegrilde vis.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
De Nederlandse prinses Marianne, oudste dochter van Koning Willem I, kocht Schloss Reinhartshausen in 1855 en maakte het tot een centrum van cultuur. Dit historische, adellijke wijngoed ligt in het hart van de Rheingau, al eeuwen hét Duitse Rieslinggebied.
Riesling beslaat zo'n 85% van de aanplant. Met zijn meer dan 80 hectare wijngaarden is dit het grootste domein in privé-bezit van de Rheingau. Er zijn fantastische bezittingen bij, die mooie wijnen opleveren, met als vlaggenschip de Erbach Marcobrunn Erstes Gewächs.
Meer informatie: Schloss Reinhartshausen
Schrijf de eerste review