Oogst: De wijnstokken worden zonder pesticiden of insecticiden bewerkt en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke mest.
Vinificatie: Kneuzen tot 80%. Schilinweking gedurende 9 tot 15 dagen. Rijping in vaten gedurende 6 tot 9 maanden.
Lekker bij: Met een gemiddeld gehalte aan tannines is dit een heerlijke wijn bij gegrild, rood vlees of wild gerechten.
Door de mooie structuur ontwikkelt deze Côtes-du-Rhône tonen van vers fruit (rijpe aardbeien) met een vleugje drop.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Grenache
Grenache is een sterke druivensoort voor rode wijn, die goed tegen extreme hitte kan. De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom zeer geschikt om rosé te produceren. De rode wijnen van Grenache kunnen wat weinig kleur hebben. De druif rijpt lang en kan zo een zeer hoog suikerniveau ontwikkelen. De wijnen van de Grenache kenmerken zich door een zeer fruitige bijna zoete smaak waarin bramen en wat peper zijn te ontdekken. De Garnacha is in Spanje’s enorme wijnbouwareaal de meest aangeplante donkere wijnstok. Hij is een van de ingrediënten van Spanje’s beroemde wijn Vega Sicilia, ook is hij belangrijk in de Châteauneuf du Pape.
Carignan
De Carignan is een bijzonder productieve druivensoort voor rode wijn die laat uitkomt en daarom zelden last heeft van schade door vorst. Deze soort rijpt ook laat en kan derhalve goed gekweekt worden in een warm tot heet klimaat. De wijnen ervan zijn nogal rijk aan tannine en hebben vrij veel zuur. De keur is diep. Deze druivensoort wordt meestal gebruikt in blends. Vooral in het zuiden van Frankrijk is de Carignan volop aangeplant, en is hij zelfs de grootste variëteit. In Spanje is hij in volume de derde druivensoort, daar wordt hij Carinena genoemd, en in Catalunya Samso.
Mourvèdre
De Mourvèdre druif is een van oorsprong Catalaanse druivensoort, die in het Catalaans Mataro wordt genoemd, maar het meest bekend is onder de naam Monastrell.
Deze druif onderscheidt zich door haar kwalitatief goede tannine die rode wijn een lange levensduur geeft. Ze heeft hitte en vochtigheid nodig en is pas overtuigend bij een alcoholpercentage van minstens 12%. Jonge wijn heeft een bescheiden aroma, maar de wijn kan een zogeheten "bewonderende complexiteit" krijgen door het rijpen.
In Spanje weet men van de Monastrell-druif een divers gamma aan wijnen te produceren: voor snelle consumptie, voor opleg, droog, zoet en alles daartussenin. De Fransen gebruiken deze druif vooral als onderdeel voor bepaalde wijn vanwege de speciale eigenschappen. Vooral in de Rhône-streek.
In het Provençaalse Bandol gebruikt men deze druif weleens in pure vorm om kruidig-fruitige bewaarwijnen te produceren, maar wordt daar ook wel gemengd met Cinsault en Grenache.
Cinsault
De Cinsault is een druivensoort met een lichte schil voor rode wijn. Deze soort gedijt zeer goed in een droog klimaat, en is daarom veelvuldig te vinden in Zuid-Frankrijk, Corsica, Noord- en Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is de Cinsault vooral beroemd geworden als de voorouder van de lokale variëteit Pinotage. Deze zacht geurende soort is zeer geschikt voor rosé, mede vanwege de lichte schil. In smaak en geur treft men rijp blauw fruit, noten en specerijen. Meestal wordt de wijn geblend om zachtheid, geur en fruit te geven aan de uiteindelijke wijn.
In 1967 nam Aimé Sabon de wijngaarden over van zijn vader. Aimé bouwde zijn eigen kelder en zo ontstond Domain de la Janasse, vernoemd naar de familieboerderij gelegen in de Courthézon, in het plaatsje “La Janasse”. Aimé was ambitieus en wist dat hij 15 hectare uitzonderlijk terroir in bezit had. Hij breidde het wijngoed uit door nieuwe stukken grond aan te kopen, waardoor hij vandaag de dag meer dan 90 hectare bezit. In de loop der jaren hebben beide kinderen zich aan het team toegevoegd. Zijn zoon Christophe helpt sinds 1991 mee in het bedrijf en zijn dochter Isabelle sinds 2001.
Het domein heeft meer dan 60 percelen waarvan het grootste deel ligt in de appellatie Châteauneuf-du-Pape. Alle percelen liggen op verschillende soorten bodems die samen een mozaïek van terroirs vormen. De witte variëteiten en syrah worden bij voorkeur geplant op zanderige kalkstenen, oostwaarts gericht om de frisheid, de zuren en de elegantie te behouden. Mourvèdre wordt geplant op kleikalkstenen bodems bedekt met rivierrotsen om een perfecte volwassenheid van de druif te bereiken. Deze geografische spreiding van de verschillende percelen zorgt voor een grote complexiteit bij het mengen en levert speciale cuvées op zoals Chaupin, Les Garrigues, Terre d'Argile en Terre de Bussières.
De Châteauneuf-du-Pape wijnen zijn een blend van verschillende druiven. Voor deze wijnen mogen 18 specifieke druivenrassen gebruikt worden, maar de meeste blends bevatten zeker grenache, syrah en mourvèdre. Een gouden trio door de levendige smaak van de grenache, de sterkte van de mourvèdre en de meer fruitige syrah. In La Janasse groeien ze allemaal, om de verschillende wijnen complexiteit en diepte te geven. Zo werd La Janasse in een paar jaar tijd dan ook één van de pareltjes van Châteauneuf-du-Pape.
Domaine de la Janasse staat niet alleen bekend om haar reeks uitmuntende Châteauneuf-du-Pape-wijnen. Ook de kwaliteit van de druiven uit de AOC Côtes-du-Rhône is vaak beter dan menig concurrent in deze streek. Het geheim zit in de meer dan 50 jaar oude stokken, het handmatig plukken, de lage opbrengsten en de druiven de kans geven mooi te rijpen op de oneven, met zand en grote keien bedekte wijngaarden. Volgens Jeb Dunnuck, wijnrecensent bij The Wine Advocate, is Domaine de la Janasse één van de beste 'benchmarks’ voor topkwaliteit in de zuidelijke Rhône.
Meer informatie: Domaine de la Janasse
Schrijf de eerste review