Voor deze prijs wel een zeer bijzonder glas deze Brancaia TRE. Gemaakt van 80% Sangiovese, 10% Merlot en 10% Cabernet Sauvignon, hier komt ook de naam vandaan TRE 3 druifsoorten. Het sap wordt gerijpt voor 12 maanden, 2/3 deel in tonneaux van 500 liter en 1/3 deel in betonnen tanks.Na de botteling rijpt de wijn nog 2 maanden in fles. Dan krijg je wel een wijn met karakter en structuur. In de geur veel zwart fruit, mooi kruiden rekje en iets van chocolade. De smaak is een pareltje, vol en romig met veel indrukken. Proef en ontdek dit mooie stukje werk!
BRANCAIA TRE staat voor de drie druivensoorten in de blend, Sangiovese, Merlot en Cabernet Sauvignon, en voor onze drie landgoederen in Toscane. Heerlijke hints van rood fruit kenmerken deze wijn, jong en perfect om bij elke gelegenheid te drinken.
Druiven: 80% Sangiovese, 10% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon
Combinaties: pasta, pasta, geroosterd of gekookt wit vlees, geroosterde of gegrilde vis
Uitslagen:
93/100 JamesSuckling.com
Sangiovese
De Sangiovese druif is een uit Emilia-Romagna of Toscane afkomstige druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaanten. Wijnen van sangiovese hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70 % uit druiven van dit ras bestaat.
Sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Langzame groeier, waardoor dit ras pas laat tot volle rijping komt. Kan goed tegen extreme droogte doordat de wortels zeer diep gaan en dus voldoende water kunnen opnemen. De opbrengst per hectare kan hierdoor behoorlijk hoog zijn. Een ondergrond van leem lijkt toch de hoogste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.
Wijnen van deze druif hebben gewoonlijk een gemiddelde tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn, blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit druiven van dit ras bestaat.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon is een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie.
De cabernet sauvignon is een erg populaire druif voor rode wijn. De druif geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De wijn van deze druif wordt als complexer en minder toegankelijk dan de eveneens erg populaire merlot beschouwd. Het rijpingsproces is bij de cabernet sauvignon zeer belangrijk.
De oorsprong van de cabernet sauvignon ligt in de Médoc, in de Franse Bordeaux-streek, maar tegenwoordig wordt ze op veel plaatsen gekweekt, bijvoorbeeld ook in de Côtes de Gascogne en buiten Frankrijk in Californië, Australië en Chili.
De druif wordt vaak gemengd met andere soorten, zoals de merlot en de cabernet franc, naar het voorbeeld van de Médoc-wijnen.
De cabernet sauvignon is ontstaan uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
<p>In 1981 verloor het Zwitserse stel Brigitte en Bruno Widmer hun hart aan het verlaten <strong>Brancaia</strong> in Castellina in Chianti. Ze kochten het domein en reeds 2 jaar later gooide het domein hoge ogen bij een belangrijke Chianti Classico proeverij. Internationale erkenning kon niet lang uitblijven. In 1989 kochten Brigitte en Bruno er nog een domein in Radda (Chianti) bij, gevolgd door de oprichting van Brancaia in Maremma in 1998, wat zorgt voor een totaal van 80 ha wijngaarden. Dochter Barbara is sinds 1998 de oenologe van alle drie de domeinen. Zij heeft de bekende oenoloog Carlo Ferrini aan haar zijde, die haar bijstaat met raad en daad. Vandaag is Brancaia één van de meest toonaangevende wijnhuizen van Toscane, die jaarlijks belangrijke nationale en internationale prijzen ontvangen.</p>
Meer informatie: Casa Brancaia
Schrijf de eerste review