KLIMAAT & TERROIR Een koel klimaat met kalkrijke bodems VINIFICATIE Méthode Champenoise; tweede gisting van de wijn heeft op fles plaatsgevonden. Deze Brut heeft 7 gram suiker per liter en rijpt drie jaar voordat deze wordt gedegorgeerd.
GEUR & SMAAK Delicate en verfijnde Brut met een uitzonderlijk verfijnde mousse. Geuren van appel, citrus en witte bloemen. Rond, zuiver en verfrissend van smaak. SERVEERSUGGESTIE Een perfect aperitief en goede begeleider van lichte gerechten, zoals salades. WEETJE Deze Brut heeft een uitzonderlijk hoog percentage chardonnay. Dat zorgt voor verfijnde elegantie en zuivere frisheid.
Chardonnay
De Chardonnay druif is een witte druif, zeer geschikt voor vinificatie en rijping op hout. Verder is het een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Deze druif wordt veel gebruikt voor mousserende wijnen, zoals champagne. Hij geeft stevige, volle wijn met karakter en een delicaat bouquet. De druif kan zeer verschillende wijnen voortbrengen, van Chablis tot een Saint-Véran uit het zuiden van de bourgognestreek. Hij is verwant aan de andere bourgogne- en champagnedruif de pinot blanc, waar hij erg op lijkt. De chardonnay heeft echter een andere smaak. Hij wordt ook wel weisser klevner genoemd (in de Elzas), pinot blanc chardonnay, beaunois en ook auvernat blanc.
In vergelijking met de sauvignon blanc of de gewürztraminer is zijn geur en aroma niet bijzonder krachtig. In koelere klimaatzones heeft hij een groeneappelsmaak, in mildere temperatuurzones een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones smaakt de wijn naar exotische vruchten, zoals ananas en mango. Chardonnay rijpt betrekkelijk vroeg en kan een hoog alcoholgehalte halen, waardoor hij bedrieglijk zoet smaakt. Een goed gevinifieerde chardonnay zal een lange afdronk hebben. De chardonnaydruif is ideaal om wijnen te maken die op eiken vaten worden gelagerd. Wijn met deze zogenaamde 'houtopvoeding' krijgt vanilletonen in haar smaak.
Meestal zal een goede chardonnaywijn een tweede fermentatie hebben gehad, de zogenaamde malolactische gisting. Deze heet zo omdat het naar groene appelen ruikende, venijnige appelzuur wordt omgezet in het mildere melkzuur
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
Pinot Meunier
De Pinot meunier druif is een blauwe druivensoort. De druif wordt gebruikt voor het maken van rode wijn en champagne. Bij champagne is de druif vooral bekend om zijn ondergeschikte rol qua naam, die in volume echter een prominente rol blijkt te zijn.
Een belangrijk kenmerk is de opbrengst die beter is dan pinot noir, de andere blauwe druif die voor champagne gebruikt wordt. De vroegrijpe druif is verder winterhard en bestand tegen voorjaarsvorst. Dit alles maakt hem een ideale druif voor het noorden van Frankrijk. De druif, die een DNA verwantschap lijkt te hebben met de pinot noir, pinot blanc en de pinot gris, geeft mooi zuur en veel fruit.
Het belangrijkste gebied is de Champagne en dan vooral het hart daarvan, het departement de Marne. Verder is de druif in Aisne en Aube van groot belang. Buiten de Champagnestreek komt men de druif tegen in de Loire en tegenwoordig ook in Australië en Californië
Delamotte was in 1760 één van de slechts vijf huizen in de Champagnestreek. Het huis is gesitueerd in het hart van de Côte des Blancs, in Le Mesnil-Sur-Oger en is het “zusterhuis” van het welhaast mytische Champagnehuis Salon. Delamotte en Salon delen hetzelfde management- en wijnmakers-team. Als geen ander huis is Delamotte gericht op de locatie van haar wijngaarden. De druiven zijn afkomstig van uitsluitend Grand Cru-wijngaarden van de Côte des Blancs, uit Le Mesnil-Sur-Oger, Oger, Avize en Cramant. De elegante, uitstekend gedefinieerde stijl is kenmerkend voor de wijnen van Delamotte: het is simpelweg de bedoeling een jaar werken in de wijngaard zo precies mogelijk te vertalen in de wijn. Er wordt daarom geen gebruik gemaakt van eikenhouten vaten en er vindt geen uitgebreide gistselectie plaats.
Schrijf de eerste review