KLIMAAT & TERROIR Een klimaat met warme zomers en koude winters. Het terroir kent kalkrijke zand- en leemgrond vol met kiezels.
VINIFICATIE De druiven worden optimaal rijp geoogst en krijgen dan een koude schilinweking van 48 uur. Vergisting op lage temperatuur vindt plaats in RVS-tanks. Een deel van de wijn rijpt 2 à 3 maanden in Franse eikenhouten vaten. DRUIVEN tempranillo, syrah, merlot
GEUR & SMAAK Helder dieprode kleur met paarse reflecties. Medium bodied met zuivere aroma’s van bosbessen, aardbeien, zwarte kersen, chocola en tabak. De afdronk is lang en heerlijk rond.
SERVEERSUGGESTIE Veelzijdige wijn die goed combineert met gerechten met kalfsvlees, varkensvlees of konijn, maar ook met gekruide vegetarische oven- of stoofschotels.
WEETJE De druiven zijn afkomstig van meer dan 30 jaar oude, biologisch geteelde stokken. In de wijngaard wordt alleen 100% biologische dierlijke compost gebruikt. Het hogere stikstofgehalte zorgt voor gezonde en levendig bloeiende wijnstokken.
Tempranillo
De tempranillo druif is een blauwe druivensoort die behoort tot de meest nobele druivenrassen om wijn van te maken.
De tempranillo druif heeft een dikke schil. Het is een druif die weinig zuur, weinig zoet aan een wijn meegeeft.
Een ideale druif in assemblages. Meer bekend zijn echter ook de cépage wijnen. In Vega Sicilia, Spanje's meest prestigieuze wijngoed is het voornamelijk de tempranillo, terwijl ook in Protos en Pesquera de druif als een belangrijk ingrediënt geldt.
Om tot volledige rijkdom te komen heeft de tempranillo druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massief plat is de tempranillo druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de meest beroemde wijnstreken in Spanje, de Ribeira del Duero, Rioja, maar ook in Navarra en Penedés, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. Daarnaast komen we een grote hoeveelheid van de druif nog tegen in de Languedoc-Roussillon.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Merlot
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de Cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon.
De Merlot is een internationale druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak.
Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.
Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen.
Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het Noord-Oosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië - waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd) - en Zuid-Amerika, met name in Chili.
<p>Sedosa is een serie wijnen van het wijnbedrijf van vier oude vrienden die samen oenologie studeerden in Spanje. Na hun studie verloren ze elkaar uit het oog en deden ze alle vier in verschillende wijngebieden op de wereld ervaring op. In elke regio leerden ze alles over verschillende technieken en de eigenschappen van talloze druivenrassen en blends. Na een flink aantal jaren kwamen ze weer bij elkaar in het midden van Spanje, ze bundelden hun kennis en ervaring en richtten samen het ambitieuze wijnbedrijf op waar ze Sedosa maken. Moderne, toegankelijke wijnen voor alledag gemaakt van zorgvuldige geselecteerde druivenrassen.</p>
Schrijf de eerste review