Bodegas Piqueras, eigenaar Mario Bonete, is een wijnbedrijf dat op een traditionele manier de wijn vinifieert, in niet al te grote hoeveel¬heden maar van een uitzonder¬lijke kwaliteit. Bodegas Piqueras is de enige wijnboer in het gebied die zijn wijnen niet naar de coöperatie brengt, maar zelf maakt en bottelt. Een aantal jaren hebben wij gemeld dat Bodega Piqueras uitsluitend Reserva’s op de markt brengt. Dit moet bijgesteld worden, Piqueras maakt namelijk ook Gran Reserva’s. Het jaar 1986 was in de DO Almansa kwalitaitief goed dat de bodega een Gran Reserva kon en mag maken. Alleen in oogstjaren van uitzonderlijke kwaliteit maakt men een Gran Reserva. De familie Bonete (eigenaren van Piqueras) is de enige producent in de DO Almansa. Het gebrek aan concurrentie heeft er niet toe geleidt dat de produkten minder zijn geworden, integendeel, elk jaar blijkt de bodega weer uitstekende wijnen te produceren. De boeren brengen dan ook zonder te morren hun oogst jaarlijks direct naar de bodega. De wijnen van Piqueras zijn Almansa en Almansa is Piqueras.
Biologisch gecertificeerde wijn.
Een frisse en knisperende stijl heeft deze wijn gemaakt van verdejo en sauvignon druif. Open geur, tropisch fruit, kruisbessen en citrus, vleugje appel en wat kruidigheid. Aromatisch, sappig, peer, lichtvoetig, aangenaam droog, maar niet te streng, opwekkende zuren. Droge witte wijn.
Lekker als aperitief, prima bij gegrilde zalm, krab met grapefruit, lichte visgerechten.
Verdejo
De Verdejo is een Spaanse druivensoort voor witte wijn die wijnen van goede kwaliteit kan opleveren. Deze Verdejo druivensoort oxideert gemakkelijk. De wijnen zijn goed van structuur en hebben een goede balans. Verdejo's wijnen hebben de geur en smaak van peren en krijgen na enige jaren op fles honingachtige tonen met een duidelijke indruk van noten.
Sauvignon Blanc
De Sauvignon Blanc druif of Fumé blanc is een witte druif met een groenige schil, gebruikt voor de bereiding van witte wijn. Deze druif wordt in veel wijnlanden aangeplant. De oorsprong ligt in zuidwest Frankrijk. Het is de voorname druif in Sauternes en Barsac. Maar zeker ook in de Loirevallei. In meer streken maakt men van deze druif succesvolle wijnen. Zoet én droog.
Wijn gemaakt van deze Sauvignon Blanc druif ruikt naar buxus, wit fruit en bloemen. Bij het proeven van de wijn, valt de smaak van groene appels, kruisbessen, soms ananas en lychee op. De wijn heeft een bittere naar zoet neigende afdronk. Voor Noord-Franse wijnen soms knisperend droog, uit warmere gebieden zachter van smaak. Deze geur- en smaakcomponenten zijn minder uitgesproken als deze druif in een assemblage met andere druiven wordt gebruikt.
In de 18e eeuw verspreidde de Sauvignon blanc zich met emigranten naar Spanje, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland, Chili, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
In Frankrijk vindt men deze Sauvignon Blanc druif vaak in de zuivere wijnen van de Loire, Bordeaux en Languedoc. Bekende wijnen uit deze druif zijn: Sancerre, Menetou-Salon en Pouilly-Fumé. Daarnaast zijn er mooie assemblages met de Semillon-druif in de Bordeaux. De laatste jaren komen er ook veel mooie Sauvignon blanc wijnen uit de nieuwe wijnwereld.
Bodegas Piqueras kan worden beschouwd als de drijvende kracht achter de D.O.Almansa. De bodega werd in 1915 opgericht door Mario Bonete, op een moment dat de wijnbouw in de streek nog niet erg ontwikkeld was. Lange tijd werd de door Piqueras geproduceerde wijn dan ook in bulk verkocht aan andere grote producenten. Ook werden druiven geleverd aan de lokale coöperatie, die nog altijd een van de leidende wijnbedrijven in de streek is. In 1961 kwam er echter verandering in deze situatie. Vanaf dat jaar besloot de familie om de wijnen zelf op fles te brengen en te verkopen. Een belangrijk en verstandig besluit. Door het harde werken van de familie Bonete volgde in 1966 bovendien de toekenning van de ‘eigen’ D.O. Almansa. Dit opende de markt verder voor export van de wijnen, die wereldwijd aftrek vinden. Bodegas Piqueras is een wijnbedrijf dat zijn wijnen vinifieert op een traditionele manier, in niet al te grote hoeveelheden, maar met een uitzonderlijke kwaliteit. Mario’s zoon Juan Pablo Bonete studeerde oenologie en werkte nauw samen met zijn vader. Hij volgde zijn vader op als dynamische nieuwe eigenaar, bijgestaan door zijn broer Angel. Zij hebben zich toegelegd op het maken van echte kwaliteitswijnen, waarbij ze de opbrengsten in de wijngaard laag houden. Voor de productie is het bedrijf in bezit van 190 hectare wijngaarden. Daarnaast zijn er contracten afgesloten met druiventelers in de streek voor nog eens 500 hectare. Op basis daarvan wordt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen liter wijn geproduceerd, waarme Piqueras tot de middelgrote bodega’s van de streek kan worden gerekend. In 2002 betrok het bedrijf een prachtige nieuwe winery, helemaal ontworpen en uitgerust voor de productie van moderne, dynamische en kwalitatief hoogstaande wijnen. De productie was hier lang heel traditioneel van karakter, met krachtige, houtgerijpte wijnen, in de categorie Reserva en –in de beste jaren- Gran Reserva. Wijnen die we gewend zijn van de Spaanse hoogvlakte. De afgelopen jaren is er echter ook ruimte gekomen voor de productie van moderne wijnen, met meer accent op het fruit, en dus ook wat minder houtrijping. Onder andere de wijnen onder de naam Valcanto zijn daar een goed voorbeeld van. Hout is wel aanwezig, maar door de rijping op vat kort te houden houdt het fruit in de wijnen ruimschoots de overhand. Een heerlijke nieuwe trend, waar het dynamische Piqueras perfect bij weet aan te sluiten.
Meer informatie: Bodegas Piqueras
Schrijf de eerste review