De grootste ontdekking van de laatste tien jaar op het gebied van witte Bourgognes is waarschijnlijk Pierre-Yves Colin. In 2001 startte Pierre-Yves als micro négociant in “haute couture”wijnen. In die tijd werkte hij tevens voor zijn vader, de bekende en respectabele wijnboer Marc Colin uit Saint-Aubin. Maar Pierre-Yves wilde nog betere wijnen maken en kreeg van zijn vader die mogelijkheden niet (aldus Pierre Yves).Uiteindelijk resulteerde dit in een breuk en vanaf 2005 kon Pierre-Yves zich volledig richten op zijn eigen bedrijf. Het overgrote deel van de wijn is afkomstig van eigen druiven.Daarnaast betrekt Colin jaarlijks ook druiven van enkele collega-producenten die hij persoonlijk goed kent. Het werk in de wijngaard en het oogsten vindt plaats onder leiding van Pierre Yves en zijn team, zodat hij volledige controle heeft over de kwaliteit. Zijn enorme gedrevenheid, bijna grenzend aan het obsessieve, om alleen het best mogelijke te maken.
Expositie
De wijngaarden zijn gelegen op de beste hellingen van Santenay.
Leeftijd
De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 37 jaar oud.
Oogst
De oogst geschiedt volledig manueel en de druiven zijn onderhevig aan een strenge selectieprocedure.
Vinificatie
Na de alcoholische fermentatie rijpt de wijn 14-18 maanden in houten barriques (30% nieuw hout).
Een erg elegante, en vrouwelijke Santenay 1er Cru met zeer fijne aroma's van rood fruit.
Past goed bij rood of wit vlees, gevogelte, visgerechten bereid met complexe sauzen, kazen.
Pinot Noir
De Pinot noir druif (Frans) ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras dat het best gedijt in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen per definitie lang is en dus aromavorming in de vruchten bevordert. Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. De oorsprong van de pinot noir ligt in de Côte de Nuits in Bourgogne, waar de Pinot noir al tweeduizend jaar groeit. Buiten Bourgogne blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.
In de Elzas levert de Pinot noir een cépage wijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Inmiddels is de druif te vinden in meerdere Europese landen en in de nieuwe wijnwereld.
Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere Pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.
<h1>PIERRE YVES COLIN</h1>
<h2>DE "MAGIER" UIT DE BOURGOGNE</h2>
<p>Pierre-Yves Colin behoeft weinig introductie. In het afgelopen decennium is hij van rijzende ster overgegaan tot een volwaardig wijnmeester. Zijn wijnen hebben de status 'must-buy' gekregen van sommeliers, verzamelaars en Bourgogne drinkers van over de hele wereld. De wijnen van Pierre-Yves lijken elk jaar beter en beter te worden, niet alleen de Chassagnes maar zijn gehele range.</p>
<p>Pierre-Yves begon in 1994 te werken bij de wijnmakerij van zijn vader (Domaine Marc Colin), waar hij tot de oogst van 2005 wijnmaker was. Terwijl hij op het domein van zijn vader was, startte hij in 2001 met zijn vrouw, Caroline Morey, de dochter van een andere vooraanstaande Bourgondiër, Jean-Marc Morey zijn eigen domein. Dit werd de basis voor Pierre Yves Colin-Morey (haar naam werd eind 2006 aangebracht).</p>
<p>Welke "magie" gaat er schuil achter Colin-Morey? Het terroir misschien, zijn zorgvuldige zorg van de wijngaard Of toch zijn scherpe aandacht in de kelder...?<br />
Pierre-yves bezit of koopt druiven van percelen in Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet, Meursault, Puligny-Montrachet en zelfs grand cru Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Bâtard-Montrachet en Corton-Charlemagne. Pierre-Yves dicteert de pluk momenten, zelfs voor die percelen die hij niet bezit of niet bewerkt.</p>
<p><br />
De druiven worden geperst met een druk die hoger is dan normaal, gerijpt in 350 liter demi-vaten (de vaten zijn van François Frères en Chassin ) en worden niet onderheven aan batonnage, of filtering.</p>
Schrijf de eerste review