Radford Dale werd in 1998 opgericht door pioniers Ben Radford en Alex Dale. Na jarenlang ervaring op te hebben gedaan in respectievelijk Barossa Valley en de Bourgogne, besloten Radford en Dale terug te keren naar Zuid-Afrika om daar aan de basis te staan van de Zuid-Afrikaanse wijnrevolutie. Radford Dale is inmiddels een team dat bestaat uit drie internationale investeerders uit het Verenigd Koninkrijk, Australië en Frankrijk, samen met lokale partners Heather Whitman, Kathleen Krone, Andy Openshaw en Jacques de Klerk (verantwoordelijk voor wijnbouw en vinificatie). Het wijnhuis opereert zeer duurzaam en produceert sinds de aankoop van hun gecertificeerde Organic Estate in Elgin 100% biologische wijnen. De wijngaarden liggen verspreid over de West-Kaap: van de hellingen van de Helderberg in Stellenbosch tot aan de bergen van het koele Elgin. Radford Dale verbouwt hier onder andere chenin blanc, pinot noir en syrah en was het eerste wijnhuis dat in 20 jaar tijd gamay aanplantte.
KLIMAAT & TERROIR: Zeeklimaat met relatief droge, warme zomers en milde winters. De druiven komen van de wijngaarden van Stellenbosch-Helderberg, het gedeelte dat uitkijkt over de False Bay. De bodem bestaat uit graniet.
VINIFICATIE: De druiven worden handmatig geoogst en ondergaan een koude schilinweking voor de extractie van veel fruit, kleur en smaak. Na een spontane vergisting rijpt de helft van de wijn 5 maanden op oude Franse eikenhouten vaten.
GEUR & SMAAK: Rijk en kruidig met rijp rood fruit, soepele tannines en een hint van zwarte olijven.
SERVEERSUGGESTIE: Lekker bij kruidige vleesgerechten van de grill.
WEETJE: In de False Bay waait de beroemde wind van Zuid-Afrika, de Cape Doctor: een sterke, aanhoudende en zeer droge zuidoostelijke wind. Hij komt enkele kilometers verderop van de oceaan vandaan en zorgt voor een koele bries in de wijngaarden.
Syrah
De druif syrah, in een aantal landen shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz. Uit genetisch onderzoek blijkt echter dat de druif voortkomt uit twee druivensoorten uit Zuidoost Frankrijk - Dureza en Mondeuse blanche. Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet te vruchtbare grond. De wijnranken van deze druivensoort groeien uitbundig en worden daarom vaak gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijnen als resultaat. De Syrah is een gezonde druif die immuun is voor de meeste plantenziekten.
Als de druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijk tannine.
De Syrah is de klassieke druif van de Côte Rôtie en de Hermitage. Een land waar Shiraz als nationale specialiteit kan worden beschouwd, is Australië. De druif wordt vaak vermengd met Cabernet Sauvignon. Voorts maakt men droge rosé en mousserende wijn van de syrah.
Voor informatie: Radford Dale
Schrijf de eerste review