Radford Dale werd in 1998 opgericht door pioniers Ben Radford en Alex Dale. Na jarenlang ervaring op te hebben gedaan in respectievelijk Barossa Valley en de Bourgogne, besloten Radford en Dale terug te keren naar Zuid-Afrika om daar aan de basis te staan van de Zuid-Afrikaanse wijnrevolutie. Radford Dale is inmiddels een team dat bestaat uit drie internationale investeerders uit het Verenigd Koninkrijk, Australië en Frankrijk, samen met lokale partners Heather Whitman, Kathleen Krone, Andy Openshaw en Jacques de Klerk (verantwoordelijk voor wijnbouw en vinificatie). Het wijnhuis opereert zeer duurzaam en produceert sinds de aankoop van hun gecertificeerde Organic Estate in Elgin 100% biologische wijnen. De wijngaarden liggen verspreid over de West-Kaap: van de hellingen van de Helderberg in Stellenbosch tot aan de bergen van het koele Elgin. Radford Dale verbouwt hier onder andere chenin blanc, pinot noir en syrah en was het eerste wijnhuis dat in 20 jaar tijd gamay aanplantte.
KLIMAAT & TERROIR: De wijngaarden bestaan uit oude bush vines op de steile zuidoostelijke hellingen van de Helderberg. De bodem is rijk aan graniet en kwarts. Winters zijn koel en regenachtig, het voorjaar is winderig en de zomers droog en heet.
VINIFICATIE: De hele druiventrossen worden licht geperst en het sap dat afloopt vergist 8 à 10 weken in eikenhouten vaten op een lage temperatuur. Malolactische gisting blijft hierdoor uit. De wijn rijpt ca. 9 maanden in Bourgondische vaten van 228 en 500 liter.
GEUR & SMAAK: Fris, elegant, verfijnd en puur. Frisse citrus en een mooie minerale spanning waarin de invloed van de rotsige kwartsbodem is terug te proeven.
SERVEERSUGGESTIE: Geweldig met mooie visgerechten zoals gegrilde king prawns, bisque van kreeft en sashimi of bij pittige Aziatische gerechten zoals een Thaise groene curry.
WEETJE: De naam van de wijn refereert aan de 'wedergeboorte' van de chenin blanc in Zuid-Afrika. Lange tijd werd van deze druif alleen maar bulkwijn gemaakt. Radford Dale is wilde de druif in ere herstellen, door er een hoge kwaliteitswijn van te maken.
Chenin Blanc
De Chenin Blanc is de kameleon van de witte druivensoorten. Chenin Blanc is de meest geplante druivensoort in Zuid-Afrika. Deze varieteit is de basis voor vele soorten witte wijn: mousserend, droge witte wijn, zoete witte wijn, en de “liquoreux” gemaakt d.m.v. “pourriture noble”, een rottingsproces, waarbij men de druif lang aan de stok laat hangen. Chenin Blanc is zeer aromatisch en heeft een goede, natuurlijke zuurhuishouding. In warmere klimaten kunnen ook de goedkopere wijnen die van deze druivensoort vervaardigd zijn nog fris en prettig smaken. In de wijnen is perzik, abrikoos, noten, bloemen en honing te proeven en ruiken. In Frankrijk ook wel Pineau de la Loire genaamd.
Voor informatie: Radford Dale
Schrijf de eerste review