Wijnhuis Gustave Lorentz werd opgericht in 1836, maar de wijngeschiedenis van de familie Lorentz gaat terug tot halverwege de 17e eeuw. Jean-Georges Lorentz, smit én wijnbouwer, was het eerste familielid dat zich in 1748 vestigde in Bergheim in het hart van de Elzas. “Eén familie, één dorp en zeven generaties wijnbouwers” is vandaag de dag de slogan van Gustave Lorentz. Georges Lorentz heeft sinds 1995 de leiding en de achtste generatie - zijn drie dochters - maakt zich op om ook in het bedrijf te stappen. Gustave Lorentz bezit in totaal 33 hectare wijngaarden op de heuvelflanken rond Bergheim. Van de 33 hectare is iets minder dan de helft geclassificeerd als Grand Cru. Sinds zijn aantreden heeft Georges een flink aantal moderne inzichten doorgevoerd. Zo ligt de focus behalve op kwaliteit op balans, puurheid, persoonlijkheid en drinkbaarheid. Ook duurzaamheid is voor Georges van cruciaal belang. Sinds 2012 zijn alle eigen wijngaarden biologisch gecertificeerd door EcoCert.
KLIMAAT & TERROIR Wijngaarden gelegen in de Haut-Rhin, het zuidelijk deel van de Elzas, rond het plaatsje Bergheim. De bodem bevat veel kalk en klei. VINIFICATIE Biologische wijn. Vinificatie vindt plaats in temperatuurgecontroleerde roestvrijstalen tanks. DRUIVEN pinot gris ALCOHOL PERCENTAGE 13,50% GEUR & SMAAK Gastronomische wijn. Fris, elegant en aromatisch. In de geur perzik, peer, lindebloesem en acacia. De smaak is, fris, fruitig en evenwichtig met een verfijnde mineraliteit en een lange, licht ziltige finale. SERVEERSUGGESTIE Serveer met vis in sauzen, gerookte vis, krab, wit vlees en aromatische kazen. In de Elzas schenken ze ‘m bij tartaar van Tourteau-krab met citroenzest en een coulis van botersla. WEETJE Deze biologische pinot gris is ondanks zijn bescheiden alcoholpercentage mooi droog. Dit komt doordat biologische druiven meer frisse zuren hebben, waardoor de 6 gram restzoet nauwelijks waarneembaar is.
Biologisch gecertificeerde wijn.
GEUR & SMAAK Gastronomische wijn. Fris, elegant en aromatisch. In de geur perzik, peer, lindebloesem en acacia. De smaak is, fris, fruitig en evenwichtig met een verfijnde mineraliteit en een lange, licht ziltige finale.
SERVEERSUGGESTIE Serveer met vis in sauzen, gerookte vis, krab, wit vlees en aromatische kazen. In de Elzas schenken ze ‘m bij tartaar van Tourteau-krab met citroenzest en een coulis van botersla.
Pinot Gris
De pinot gris is een uit Frankrijk afkomstige witte druivensoort, die een groot aantal verschillende verschijningen heeft.
De vruchten van deze druivensoort hebben van nature flink wat suiker en relatief weinig zuren. Hierom wordt zij bij voorkeur in koelere streken geteeld. In warme regio's ontstaan vaak saaie zoetige wijnen. De schillen bevatten weinig kleurstof zodat de wijnen wit of hooguit rosé-kleurig kunnen zijn.
In koele gebieden verloopt de groei van de druiven niet altijd zonder problemen. De pinot gris heeft compacte trossen, wat de soort kwetsbaar maakt voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten gevangen blijft. Najaarsregens worden door de telers van pinot gris daarom gevreesd, met als gevolg dat velen de druif tamelijk vroeg plukken. Aromatisch hebben de druiven zich dan nog niet volop kunnen ontwikkelen, met neutrale, flauwe wijnen als resultaat. De meeste pinot grigiowijnen uit Italië voldoen aan dit profiel. In de Elzas oogst men de druif het liefst zo laat mogelijk als vendange tardive. Vandaar dat dit ras uit dat gebied vaak een milde tot zoete smaak heeft. Ook worden droge varianten gemaakt.
De pinot gris is zeer waarschijnlijk een mutatie van de pinot noir. Vanuit de Bourgogne werd zij door kloosterlingen naar andere landen gebracht, zoals naar Hongarije. Na de Tweede Wereldoorlog heeft pinot gris, als pinot grigio, furore gemaakt in Italië. In Duitsland is de druif bekend onder de naam Ruländer en Grauburgunder. In de Elzas stond zij ook bekend als tokay d'Alsace. Deze benaming mag niet meer aan deze druif gegeven worden om verwarring met de Hongaarse tokajer-wijnen te voorkomen.
Het huis Gustave Lorentz is al sinds generaties gevestigd in het schilderachige stadje Bergheim, even ten noorden van Colmar. Bergheim ligt in het departement Haut-Rhin en daarmee in het beste deel van de Elzas. De familie Lorentz is eigenaar van 32 hectare eigen wijngaarden, naar regionale maatstaven vrij veel grond. Tot dit bezit horen ook percelen in enkele grands crus. Parel in de kroon is het perceel in de grand cru Altenberg de Bergheim, algemeen beschouwd als één van de beste in de rij van 50. (N.B. Er zijn in de Elzas maar liefst drie grands crus met dezelfde naam Altenberg!
Meer informatie: Gustave Lorentz
Schrijf de eerste review